Doperwtenrisotto Beeld JAN LUIJK
DoperwtenrisottoBeeld JAN LUIJK

PREMIUM

Overheerlijk zomers recept: doperwtenrisotto met muntolie

Dankzij de gepureerde erwtjes en knalgroene muntolie is deze makkelijke, zalige risotto een plaatje!

YVETTE VAN BOVENJAN LUIJK

Dit heb je nodig voor de doperwtenrisotto

• 550 g verse doperwten
• 800 ml groentebouillon
• 25 g roomboter
• 2 flinke sjalotten, gesnipperd
• 300 g Arborio risottorijst
• 150 ml droge witte wijn
• 100 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
• zeezout
• peper
• blaadjes van 3 takjes munt
• doperwtenscheuten als garnering (optioneel)
• gerookte zalm als garnering (optioneel)

Dit heb je nodig voor de muntolie

blaadjes van 1 flinke bos munt (25 g)
• 200 ml lichte olijfolie (niet te bitter)

Bereiden: 35 min. Kcal.: 810 p.p. (excl. zalm)

Maak eerst de muntolie. Draai hiervoor de muntblaadjes met de olie langdurig glad in een blender. Zet een zeefje op een kom, giet hier de dikke olie in en laat langzaam doordruppelen. Maak de kom van de blender niet schoon, maar pureer er 1/3 van de verse doperwten in met een scheutje van de bouillon om het vloeibaar te maken. Smelt de boter in een hapjespan en fruit de sjalotten op middelhoog vuur tot ze doorschijnend zijn, maar niet bruin. Voeg de rijst toe en bak al roerend tot de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en laat deze al roerend verdampen.

Schep dan soeplepel voor soeplepel de rest van de hete bouillon erbij, de volgende pas als de vorige helemaal is opgenomen. Blijf steeds roeren. Dit duurt 16-17 minuten, de rijst moet nu bijna beetgaar zijn. Voeg dan de gepureerde doperwten en de verse hele erwtjes toe en blijf roeren tot rijst en erwten net gaar zijn. Roer de geraspte kaas erdoor, zet het vuur uit en breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto in voorverwarmde diepe borden, druppel er wat knalgroene muntolie over en bestrooi met muntblaadjes en eventueel doperwtenscheuten. Lekker met wat gerookte zalm.

Fotografie: JAN LUIJK Tekst STUDIO YVETTE VAN BOVEN

Doperwtenrisotto met muntolie Beeld Libelle
Doperwtenrisotto met muntolieBeeld Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden