PREMIUMrecept

Overheerlijke citroencake uit Amalfi

null Beeld

De citroenen uit Amalfi zijn beroemd. Probeer daarom ook de allerbeste citroenen voor deze cake te vinden. Hij is overheerlijk!

Yvette van Boven

Voor 1 cake van 8 punten

• 1 citroen
• 250 ml goede olijfolie
• 4 eieren
• 250 g fijne kristalsuiker
• 300 g amandelmeel
• 75 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
• snuf zout
• 500 ml slagroom, geklopt tot stijve pieken

Voor de citroensiroop
• 2 citroenen, het sap van beide, de rasp van 1
• 110 g fijne kristalsuiker

Extra nodig
• springvorm/ronde taartvorm ø 20-22 cm

Bereidingstijd: 2 uur. Kcal.: ca. 505 per punt.

Kook 1 citroen ca. 30 min. in ruim kokend water, leg er een bordje op om hem onder water te houden. Laat helemaal afkoelen, snijd hem in vieren en verwijder de pitten. Maal de stukken citroen in een keukenmachine met de olijfolie tot pulp. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de taartvorm in en bekleed deze met bakpapier. Klop de eieren met de suiker luchtig. Spatel de citroenpulp erdoor en vervolgens het amandelmeel, het zelfrijzend bakmeel en zout. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 55-65 min. of tot de bovenkant net stevig is. Steek een prikker in het midden, de cake is goed als de prikker er schoon uitkomt. Laat de cake zeker 1 uur in de vorm afkoelen, keer hem om op een rooster en laat hem vervolgens volledig afkoelen. Maak intussen de siroop door ¾ van het citroensap met de suiker in een steelpan al roerend aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Kook een paar minuten door tot het iets indikt. Laat afkoelen en roer dan het resterende sap erdoor. Giet een deel van de siroop over de afgekoelde taart en laat het intrekken. Verdeel de geklopte slagroom erover, bestrooi met de citroenrasp en dien op. Geef de rest van de siroop erbij.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden