Charcuterie concept. Overhead view of cured meats, cheese with olives,  on rustic table Beeld Getty Images/iStockphoto
Charcuterie concept. Overhead view of cured meats, cheese with olives, on rustic tableBeeld Getty Images/iStockphoto

Of je worst lust

Paté, salami, ham? Nee, dít is één van de ongezondste vleeswaren voor op brood

Ja, we weten het allemaal wel: die schijf van vijf moet je vol krijgen op een dag. Groentes zijn belangrijk en te veel bewerkte of vette producten is niet goed voor je. Maar een plakje worst op brood zo nu en dan moet kunnen, toch? Zeker weten. Maar dit is toch wel een soort vleeswaren die je liever vermijd.

Eva BredaGetty Images/iStockphoto

Natuurlijk moet je vooral lekker eten waar je zin in hebt. Zolang je een gevarieerd eetpatroon met genoeg groentes en vitamines aanhoudt, zit je goed. Toch is het soms wel fijn om te weten welke keuze nou net een tikje (on)gezonder is dan de andere. Bijvoorbeeld als het gaat om broodbeleg.

Vleeswaren

We kunnen allemaal wel invullen dat het ene broodbeleg gezonder is dan het andere. Een broodje met hummus en rauwkost is uiteraard een stuk voedzamer dan een boterham met hagelslag. Maar hoe zit dat eigenlijk met vleeswaren?

Test

De Consumentenbond deed onderzoek naar hoe gezond verschillende vleeswaren zijn en stuitte op een vervelende conclusie. Allereerst bleek dat geen enkele van de zestien geteste worsten een voldoende wist te behalen in de test. Worst op brood is dus nooit écht een supergezonde optie. Toch zijn er onderling wel verschillen.

Gelderse worst

Uit de test bleek namelijk vooral dat Gelderse worst een erg ongezonde keuze is. Dat komt door het hoge vet- en zoutgehalte. 100 gram Gelderse worst bevat gemiddeld 28 gram vet, waarvan 10 gram (ongezonde) verzadigde vetten.

Misschien zegt dat je niet zoveel, maar laten we het in perspectief plaatsen. Gelderse worst bevat hiermee namelijk vijf keer meer verzadigde vetten dan kipfilet en zelfs tien keer meer dan in schouderham. Qua zoutgehalte zit Gelderse worst met 2,3 gram zout per 100 gram op hetzelfde niveau als bovengenoemde vleeswaren.

Smeerleverworst

Ook smeerleverworst kwam alles behalve goed uit de test. Ondanks het feit dat deze worst ijzer en vitamine D en B bevat, zit ook hier een boel zout en verzadigd vet in. Daarbij zit er veel vitamine A in deze soort worst. Te veel vitamine A is schadelijk voor de gezondheid, zeker die van kinderen. De Consumentenbond raadt dan ook aan je (klein)kind niet vaker dan eens per week een broodje smeerworst te geven.

Magere vleeswaren

Zijn er dan ook vleeswaren die je beter wel kunt nemen? Relatief gezien kwamen achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet als magerste uit de test. Alsnog zitten er veel zouten en (onverzadigde) vetten in deze vleeswaren, maar vaak minder dan in de hierboven genoemde soorten. Handig om te weten, maar misschien zal dat allemaal je een worst wezen en eet je gewoon lekker waar je zin in hebt!

Benieuwd wat wel gezonde(re) keuzes zijn als broodbeleg. De foodsisters geven je er een paar.

Bron: Consumentenbond.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden