Perfect stoofvlees? Vermijd deze 3 fouten Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Perfect stoofvlees? Vermijd deze 3 foutenBeeld Getty Images/Cavan Images RF

Perfect stoofvlees? Vermijd deze 3 fouten

Het is de ultieme winterkost: stoofvlees. Wil jij ’m lekker smeuïg en smaakvol? Vermijd dan deze drie fouten bij het bereiden van stoofvlees.

Emma VerweijGetty Images/Cavan Images RF

Te mager vlees

Niet alle soorten vlees zijn geschikt om te stoven. Je kunt het beste kiezen voor vlees met een vetrandje, van delen van de koe die veel beweging gehad hebben. Riblappen, runderlappen en sukadelappen zijn bijvoorbeeld ideaal. Tijdens het stoven smelt het vet, waardoor je meer smaak en malser vlees krijgt.

Niet lang genoeg stoven

De gouden stoofvleesregel is: hoe langer je stooft, hoe beter. Neem er dus lekker de tijd voor. Let wel even op de minimale bereidingstijd per vleessoort. Die is voor riblappen bijvoorbeeld 2 tot 3 uur en voor sukadelappen 3 tot 4 uur. Zet je pan op het kleinste pitje met de deksel er schuin op en laat je stoofvlees pruttelen; niet koken, want dat zorgt ervoor dat het snel taai wordt. En check regelmatig of je vlees niet uitdroogt en voeg desnoods wat extra water of bouillon toe.

Vlees en groenten tegelijk in de pan

Voor de beste smaak moet je het vlees eerst even aanbakken op hoog vuur, zodat dat smaakvolle, gebruinde kostje ontstaat: de maillardreactie. Doe je de groenten er al meteen bij, dan krijg je dit effect niet. Ook is het slim om het vlees even door de bloem te halen vóór je gaat bakken. Dit zorgt namelijk voor een mooie bruine kleur en bindt het vocht dat je toevoegt tot een mooie saus. Gebruik het liefst een flinke klont boter als je aan het bakken slaat of een combinatie van olie en boter.

Bron: Lacucinaitaliana.com, Francescakookt.nl

Heb jij nu ook zo'n zin om te stoven? Yvette geeft je een gouden tip voor supermals stoofvlees!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden