PREMIUMrecept
Plaattaartje met kruidige rozemarijn-frangipane
Rozemarijn kan net als de perzik zowel hartig als zoet. Hier is z’n houtachtige, kruidige smaak een lekkere aanvulling op het zoete fruit en de romige frangipane.
Voor 6 personen
• 1 rol bladerdeeg, ca. 270 g
• 5-6 rijpe perziken (750 g)
• 150 g boter, op kamertemperatuur
• 100 g lichte basterdsuiker, plus extra
• 150 g amandelmeel
• 1 ei
• 1 citroen, de schil fijngeraspt
• 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt, plus een takje extra voor de garnering
• ½ tl amandelextract
• 2 el amaretto (optioneel)
• 2 el amandelschaafsel
Bereidingstijd: 1 uur en 10 min. Kcal: 450 p.st.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg het deeg met het vel bakpapier eronder op een bakplaat. Kerf 1 cm van de rand een rechthoek uit met de achterkant van een mes, zodat een lijst ontstaat. Bak de deegbodem ca. 10 min. voor tot hij licht is opgepoft. Haal uit de oven en duw het midden (het deel binnen de lijst) voorzichtig plat met de achterkant van een lepel, zodat je een platte bodem hebt met een opstaande rand. Halveer en ontpit de perziken en snijd in dunne plakjes. Klop de boter, basterdsuiker, amandelmeel, ei, citroenrasp, rozemarijn, amandelextract en eventueel een drup amaretto tot een dikke crème. Smeer de frangipane gelijkmatig uit in de deegbak en laat de rand vrij. Bedek dakpansgewijs met de perzikschijfjes. Bestrooi met 1 el basterdsuiker en het amandelschaafsel.
Bak de taart 20 min. en dek dan licht af met een vel aluminiumfolie. Bak dan nog eens 15 min. Zo kan de frangipane nog even mooi oppoffen en garen. Laat de taart helemaal afkoelen op een rooster, hij zal dan weer wat inzakken. Bestrooi voor het serveren met nog wat extra rozemarijn.
Styling: Nanouk Souren-van Ramshorst | Foodstyling: Noor Boers | Productie en receptuur: Studio Van Boven. Ass. Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v. rootfolk.com, sissy-boy.com