PREMIUMRecept

Pompoencake met noten uit Armenië

null Beeld Kristin Perers
Beeld Kristin Perers

Gevulde pompoencake met noten noemen ze in Armenië ghapama.

Yvette van BovenKristin Perers

Voor 8 tot 10 personen

• 100 g plantaardige margarine, plus extra om in te vetten
• 100 g rozijnen, gedroogde appel of gedroogde abrikozen, of een combinatie
• 275 g lichte basterdsuiker
• 75 ml sinaasappelsap of appelsap
• 150 g pompoenpuree, zelfgemaakt of uit blik
• 2 el honing of ahornsiroop
• 1 tl vanille-extract
• 165 g bloem
• 2 tl bakpoeder
• 1½ tl kaneel
• ¼ tl kruidnagelpoeder
• ¼ tl zout
• 30 g noten (bijvoorbeeld: amandelen, pistachenoten en walnoten)
• eetbaar bladgoud (o.a. online), ter garnering, optioneel

Bereidingstijd: 25 – 30 min + 40 tot 50 minuten oventijd. Kcal: 317-396 p.p.

Zo maak je pompoencake:

Vet een grote broodvorm in met de plantaardige margarine en bekleed met bakpapier.

Hak de gedroogde appel of gedroogde abrikozen in stukjes van 1 tot 2 cm. Voeg het gedroogde fruit met 75 gram van de lichte basterdsuiker, 25 gram van de plantaardige margarine en het sinaasappelsap of het appelsap toe aan een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook.

Laat door de pan walsen zodat de suiker sneller smelt. Zet het vuur dan iets lager en laat af en toe walsend nog 6 tot 8 minuten zachtjes pruttelen, tot de siroop dik en diep goudbruin is. Haal de pan van het vuur, schenk de siroop en het fruit in de broodvorm en zet apart.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Smelt de resterende 75 gram van de margarine in een pannetje op matig vuur.

Voeg met de resterende 200 gram lichte basterdsuiker, de pompoenpuree, de honing en het vanille-extract toe aan een grote mengkom. Voeg 4 eetlepels water toe en roer glad. Zeef de bloem, het bakpoeder, de kaneel, het kruidnagelpoeder en het zout erbij en spatel door de natte ingrediënten tot een samenhangend beslag.

Schep in de broodvorm, zet in de oven en bak 40-50 minuten, tot de cake gaar is en goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen en keer om op een rooster.

Hak de noten fijn en strooi over de cake. Laat volledig afkoelen, garneer eventueel met eetbaar bladgoud en serveer.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden