PREMIUMRecept

Portugese patisserie: krokante roomtaartjes (oftwel: pastéis de nata)

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Voor een beetje zon in de keuken, deze Portugese lekkernij. Pastéis de nata heten deze krokante custardtaartjes en lauwwarm zijn ze het lekkerst.

Yvette Van BovenSaskia van Osnabrugge

Voor 12 pastéis de nata:

• 300 ml volle melk
• 25 g bloem + extra voor bestuiven
• 200 g fijne kristalsuiker
• 100 ml water
• 1 kaneelstokje
• ½ onbespoten citroen, schil in dunne repen met een dunschiller
• 4 eidooiers
• snuf zout
• 10 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid.

Verder nodig voor de pastéis de nata:

•pastéis de nata-bakvormpjes óf een muffinvorm met 12 holtes, ingevet en met bloem bestoven

Bereiden: 25 min. Bakken: 12-14 min. Kcal.: 180 p.st.

Verwarm de oven voor op 230 °C (of 240 °C als dat kan, dan is de baktijd straks iets korter). Klop met een garde 25 g bloem door de melk in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 1 min. doorkoken en zet het vuur uit. Breng de suiker aan de kook met het water, het kaneelstokje en de citroenschil. Zet het vuur laag, laat 5 min. inkoken tot siroop en laat deze iets afkoelen. Klop intussen met een garde de eidooiers met het zout los in een kom.

Giet de warme melk met bloem al kloppend bij de dooiers, schenk dan alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. zacht koken, blijf roeren. Vis citroenschil en kaneelstokje uit het suikermengsel en voeg de siroop al roerend toe aan de custard tot deze de dikte heeft van vla en aan de achterkant van een houten lepel blijft hangen. Doe de custard dan in een maatbeker, dat is straks handig met inschenken.

Bestuif het werkblad licht met bloem, plak 5 plakjes bladerdeeg aan elkaar en leg er 5 plakjes onder. Rol de plak uit zodat er 12 rondjes van 10 cm uit gestoken kunnen worden. Leg in elke holte van de vorm een rondje bladerdeeg en druk iets aan in het midden, zodat een bakje ontstaat. Giet de custard in de deegbakjes, maximaal tot 1 cm onder de rand (er blijft misschien wat over). Bak de pastéis midden in de oven in 12-14 min. goudbruin en gaar. Laat 5 min. afkoelen, haal ze dan voorzichtig uit de vorm en laat ze eventueel op een rooster nog wat afkoelen.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. | Styling: Nanouk van Ramshorst. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: de Bijenkorf, Duikelman, H&M Home, Rootfolk, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden