PREMIUMRecept

Proef de winter: geroosterde groenten met linzenpuree & tahinsaus

null Beeld Sigurd Kranendonk
Beeld Sigurd Kranendonk

Aards, zoetig en tjokvol warme én frisse kruiden. Elke hap van deze geroosterde groenten zorgt voor een nieuwe smaakverrassing.

Ans de VreeSigurd Kranendonk

Dit heb je nodig

Voor 4 personen
• 200 g bietjes, schoongeborsteld, groen verwijderd, in kwarten
• 1 bos wortels, schoongeborsteld, groen verwijderd
• 2 pastinaken, schoon-geborsteld, in de lengte gehalveerd
• 1 grote rode ui, in 8 parten
• 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd
• 2 el extra vergine olijfolie + 1 tl
• zout
• peper
• 2 tl komijnzaad (optioneel)
• 1 gele ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, geperst
• 2 cm verse gember, geschild en geraspt
• 200 g oranje splitlinzen
• 1 el garam masala
• 500 ml groentebouillon
• 1 blik gepelde tomaten, afgegoten
• 4 el tahin
• 1 el citroensap
• 100 g babyspinazie
• 2 takjes munt, blaadjes gehakt
• 2 takjes verse koriander, blaadjes
Bereidingstijd: 50 min. Kcal.: 351 p.p.

Verwarm de oven voor tot 200 ˚C. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de groenten en de gehalveerde knoflookbol (snijvlak naar boven). Besprenkel met 2 el olie, bestrooi met zout en peper en hussel. Bestrooi eventueel met komijnzaadjes.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in circa 35 min. gaar en goudbruin.

Verhit intussen voor de linzenpuree 1 tl olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de ui en de geperste knoflook 5 min. zacht aan. Bak dan gember nog 1 min. mee. Doe de linzen en de garam masala erbij, roer door, schenk de groentebouillon erbij en laat 10 min. koken.

Voeg de tomaten toe en kook nog 5-10 min. tot de linzen gaar en zacht zijn. Giet zo nodig tussendoor extra water of bouillon erbij als het te droog wordt.

Doe de tahin in een kom en roer het citroensap erdoor. De tahin wordt nu dik. Verdun met water tot een dunne saus. Knijp er vlak voor het serveren 2 teentjes gepofte knoflook uit de oven boven uit en roer goed door.

Verdeel de linzenpuree over 4 borden, leg de babyspinazie en de geroosterde groenten erbij, besprenkel met tahinsaus en bestrooi met munt- en korianderblad. Knijp de gepofte knoflook erboven uit.

Receptuur Ans de Vree | Fotografie Sigurd Kranendonk | Styling Hanna van den Bos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden