PREMIUMrecept

Pruimen-pistache crumble met romige custard

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

De meegekookte pruimenpitten geven de custard extra aroma, maar zonder kan ook.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Voor 6 personen

Vulling
• 750 g pruimen, ontpit en in parten, bewaar de pitten
• 2 el rietsuiker
• 1 el maïzena

Pistache-crumble
• 100 g koude boter, in blokjes
• Snuf zout
• 75 g grove havervlokken
• 30 g pistachenoten, fijngemalen in een keukenmachine of fijngehakt
• 75 g bloem
• 100 g rietsuiker

Custard
• 500 ml melk
• Pitten van de pruimen
• 1 el oranjebloesemwater
• 5 eidooiers
• 75 g kristalsuiker
• 1 el maïzena

Bereiden: 15 min. Bakken/wachttijd: 25-35 min. Kcal.: 475 p.p.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de pruimen in een ovenschaal, bestrooi met suiker en maïzena en zet opzij.
Wrijf voor de kruimels de boter met een snuf zout door de havervlokken, pistachenoten, bloem en suiker.
Verdeel de kruimels over de pruimen en bak 25-35 min. in de oven tot het rondom borrelt en de kruimels bruin zijn.
Verwarm voor de custard de melk met de pruimenpitten en het oranje­bloesemwater en laat 20 min. trekken op heel laag vuur.
Klop intussen in een ruime kom de dooiers schuimig met de suiker en de maïzena.
Zeef de melk en giet deze al kloppend door het eimengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm de saus rustig en al roerend. Laat niet te heet worden, boven 80 °C gaat het ei stollen. Blijf roeren om de warmte goed te verdelen. De saus is klaar als hij op de bolle kant van een lepel blijft hangen.
Serveer de custard bij de crumble.

Tip: de custard is in een schone, afgesloten pot enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Jessica Lek | Ass. Yvette: Charlot van Scheijen | M.M.V.: Keramiek van Karen Knispel, Zara Home, Eland en Van der Helst, Dille & Kamille, Sjakies

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden