PREMIUMstamppotrecept

Puur comfortfood: gegratineerde stamppot van knolselderij met spinazie en pijnboompitten

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

De knolselderij door de aardappelpuree geeft dit gerecht iets lichtzoets en aromatisch. ­Lekker met gebakken ­portobello’s of een ­speklapje.

Yvette van BovenJan Luijk

Voor 4 personen

• 1 kg aardappels, geschild en gewassen
• 1 kleine knolselderij, geschild en schoon
• zeezout en versgemalen peper
• 3 teentjes knoflook, fijngehakt
• 50 g pijnboompitten
• klontje roomboter (ca. 30 g), plus extra voor het invetten
• 125 ml hete melk
• 300 g spinazieblaadjes, schoon
• de fijne rasp en het sap van 1 biologische citroen
• 150 g geraspte oude kaas

Bereiden: circa 35 min. Kcal: 690 p.p.
(zonder vlees of andere extra’s)

Zo maak je stamppot van knolselderij:

Snijd de aardappels in stukken en de ­knolselderij in kleine blokjes van 2x2 cm. Kook ze samen in gezouten water in ca. 20 min. gaar. Giet af en laat droogstomen. Verwarm de grill voor op 200 °C. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitjes omscheppend tot ze mooi bruin zijn en laat ze iets afkoelen. Stamp de aardappels met de knolselderij fijn met een stamper. Voeg de boter toe en een scheut hete melk. Schep de pijnboompitten en de spinazie­blaadjes erdoor. Doe dit op het laatste moment, zodat de puree niet erg afkoelt en de bladgroente knapperig blijft. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de oude kaas en citroenrasp. Zet 10 min. onder de hete grill om te gratineren en serveer direct met een speklapje of grote gebakken portobello’s met jus en mosterd.

Fotografie: Roxanne van Weerden (ass.) | Styling: Nanouk Souren-van Ramshorst, Sita Harlaar (ass.) | Foodstyling: Noor Boers | Productie en receptuur: Studio Van Boven, Charlot van Scheijen (ass.) | M.m.v.: corinnevanbaast.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden