Recept: sticky citroenkip met knapperige broccoli Beeld Saskia van Osnabrugge
Recept: sticky citroenkip met knapperige broccoliBeeld Saskia van Osnabrugge

Recept: sticky citroenkip met knapperige broccoli

Citroen is de beste en snelste smaakmaker in de keuken. Zeker als je het combineert met een mals stukje kip en knapperige broccoli. Dit zalige gerecht zet je binnen een uurtje op tafel.

Bereidingstijd: 55 minuten | Kcal.: 365 per persoon | Voor 4 personen

Dit heb je nodig voor de citroenkip:

  • 800 gram broccoli, in kleine roosjes, stelen geschild en in plakjes
  • 4 tenen knoflook, geplet maar ongepeld
  • 4 eetlepels olijfolie + extra voor invetten
  • zout en versgemalen peper
  • 500 gram kippendijfilet, in reepjes
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 6 takjes tijm

Zo bereid je dit gerecht:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Hussel de broccoli en knoflook met 2 eetlepels olie en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een enkele laag op een ingevette bakplaat. Zorg dat de plaat niet te vol ligt, anders stoomt de broccoli en het is de bedoeling dat ‘ie wordt geroosterd.
  • Bak circa 30 minuten in het midden van de oven tot de randjes lekker donker en knapperig zijn.
  • Schep de kipreepjes om met de rest van de olijfolie, 4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels citroenrasp, de ahornsiroop, takjes tijm, zout en peper.
  • Schep de kip en de parten citroen op een andere ingevette bakplaat en schuif onder de broccoli in de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C. Bak in zo’n 20 minuten gaar.

Tip: de citroenkip is lekker met gepofte zoete aardappel! Wikkel daarvoor 4 zoete aardappelen in aluminiumfolie en doe deze 25 minuten vóór de broccoli alvast in de oven. Alles is dan tegelijk klaar.

Citroenen zijn niet alleen heerlijk om te eten, ze zijn ook ontzettend effectief als het gaat om insecten. De temperatuur stijgt, waardoor die irritante muggen ons snel weer zullen treiteren. Met deze citroenkaars zullen ze niet snel terugkomen:

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Jessica Lek. Productie, illustraties en receptuur: Yvette van Boven, Charlot van Scheijen (assistent).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden