Recept: waanzinnig lekkere wentelteefjes
Een luxe witbrood gekocht, zoals challah, brioche of pain de mie, maar het ging niet op? Níet weggooien, maak deze heerlijke wentelteefjes!
Wentelteefjes
Voor 2 porties
Voor de lavendelhoning
• 500 ml honing
• 1 tl gedroogde lavendelknoppen
Voor de custard
• 250 ml room
• 250 ml volle melk
• 2 hele eieren
• 2 eidooiers
• ½ tl vanille-extract
• ¼ tl zout
• 135 g bruine basterdsuiker
Voor de honing-limoenricotta
• 250 g ricotta
• 1-2 el vloeibare honing
• ¼ limoen, schil geraspt
En verder
• 2 dikke plakken witbrood met een zachte korst, zoals challah, brioche of Pain de mie
• klontje boter om in te bakken
• 2 grote verse, rijpe vijgen
• poedersuiker
Begin met de honing: breng deze in een grote pan zachtjes aan de kook met de gedroogde lavendelknoppen.
Draai het vuur lager. Wanneer de honing de lavendelsmaak goed heeft opgenomen, haal je hem van het vuur. Schenk over in een glazen pot.
Doe alle ingrediënten voor de custard in een kom en klop tot de bruine suiker is opgelost.
Doe de ricotta, honing en limoenrasp in een andere kom en meng goed. De custard en het ricottamengsel kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Week het brood 3-5 minuten in de custard. Zorg dat de sneetjes volledig zijn ondergedompeld. Smelt intussen een klontje boter in een koekenpan.
Bak de sneetjes brood aan elke kant goudbruin, ongeveer 5-8 minuten op middelhoog vuur. Serveer de wentelteefjes met de zoete ricotta en de verse vijgen. Besprenkel met de lavendelhoning en strooi er wat poedersuiker over.
Styling Cyn Ferdinandus, Fotografie Ernie Enkelaar Receptuur Bakkerij Ulmus, Bakkerij Mater
Iets heel anders bakken? Probeer deze heerlijke frambozentartelettes: