Baklava Beeld Saskia van Osnabrugge
BaklavaBeeld Saskia van Osnabrugge

Rijkgevulde hartige baklava met feta, tomaatjes en dadels

Geen noten en honing, maar een mengsel van zilte feta, sappige tomaatjes en zoete dadels vormt samen met dille de vulling van deze baklava.

Recept

Bereidingstijd: 60 minuten | Oventijd: 35-40 minuten | 24 stukjes

Dit heb je nodig voor de baklava:

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ tl kaneel
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 bosje (15 g) dille, fijngehakt
  • 60 g dadels (liefst Medjool), ontpit en fijngehakt
  • 12 vellen filodeeg, ontdooid onder een vochtige theedoek, gehalveerd
  • 75 g boter, gesmolten + extra voor invetten
  • 80 g walnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, grofgehakt
  • 300 g feta
  • 1 el sesamzaad
  • Extra: rechthoekige bakvorm (20x30 cm)

Zo maak je de baklava:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui ca. 5 min. op middelhoog vuur.
  3. Voeg knoflook, kaneel, zout en peper toe en bak omscheppend nog 2 min. mee.
  4. Doe de kerstomaatjes en dille erbij, schep om en laat iets inkoken.
  5. Zet het vuur uit en roer de gehakte dadels erdoor.
  6. Vet de bakvorm in met boter.
  7. Bekleed de bodem met 4 halve vellen filodeeg. Zorg dat de vellen elkaar overlappen.
  8. Bestrijk het deeg met wat gesmolten boter en herhaal met een tweede laag van 4 halve vellen. Smeer ook die in met boter.
  9. Verdeel de helft van het ui-dadelmengsel over het deeg.
  10. Bestrooi met de helft van de walnoten en verkruimel de helft van de feta erboven.
  11. Verdeel er weer 4 halve vellen filodeeg over en bestrijk ook deze met een laagje boter.
  12. Herhaal dit met een tweede laag van 4 halve vellen. Schep de rest van het ui-dadelmengsel erop en de andere helft van de walnoten en feta.
  13. Eindig met een dubbele laag filodeeg, ook weer ingevet met boter.
  14. Strooi de sesamzaadjes erover.
  15. Snijd het deeg in 12 vierkantjes en halveer die tot 24 driehoekjes en bak de baklava vervolgens 35-40 min. in het midden van de oven goudbruin en knapperig.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Styling: Annemieke Paarlberg. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Receptuur: Yvette van Boven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden