PREMIUMRecept
Romige risotto Milanese
Een risotto zoals-ie hoort: een beetje ‘lopend’, glanzend en met véél Parmezaanse kaas. Saffraan zorgt voor de typische smaak én prachtige kleur.
Voor 4 personen
• 1 tot 1½ liter kippen- of groentebouillon
• 1 envelopje saffraan
• 150 ml witte wijn
• 50 g boter
• 1 ui, fijngehakt
• 1 teentje knoflook, grof gehakt
• 300 g risottorijst
• 50-70 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 1 klein bosje platte peterselie (15 g), fijngehakt
Bereidingstijd: 23 min. Kcal.: 375 p.p.
Verhit de bouillon. Leg een soeplepel klaar. Verkruimel de saffraan in de wijn en laat weken. Smelt de helft van de boter in een grote pan met zware bodem. Fruit de ui ca. 5 minuten tot deze zacht is, voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Roer de rijst door de gefruite uitjes, en bak al roerend uit tot de korrels glazig zijn met een wit hart. Blus af met de saffraanwijn en roer tot het vocht helemaal is opgenomen. Schep lepel voor lepel de bouillon erdoor, blijf ondertussen steeds roeren en voeg pas weer bouillon toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt altijd maximaal 20 min. De risotto mag nu glanzend zijn in een natte saus. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en de rest van de boter. Breng op smaak met peper en zout. Leg de deksel op de pan en draai het vuur uit, zodat de boter nog even kan smelten. Verdeel de risotto over 4 borden, bestrooi met peterselie voor het opdienen.