PREMIUMRecept

Saffraanpilav met broccoli & tahin-knoflookyoghurt

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Lekker voor avondeten of lunch deze saffraanpilav met broccoli. De dressing: yoghurt met tahin, is een verslavende combinatie, lekker bij zo’n beetje alles.

Yvette van BovenEric van Lokven

Voor 4 personen

Saffraanpilav
• 1 plukje/envelopje saffraan
• 500 ml groentebouillon
• 2 uien, gesnipperd
• 25 g boter
• 175 g basmatirijst
• 250 g voorgekookte (mag uit blik) du puy-, berg- of groene linzen
• 1 bosje (15 g) peterselie, fijngehakt

Tahin-knoflookyoghurt
• 100 g Griekse yoghurt
• 2 el tahin
• ½ teen knoflook, geplet
• 1 biologische citroen, sap en rasp

Verder nodig
• 1 stronk broccoli, in roosjes
• 3 el olijfolie
• 2 tl gerookte paprikapoeder
• Zeezout
• Versgemalen zwarte peper
• 30 g amandelen, grof gehakt
• 1 citroen, in parten

Bereidingstijd: 35 min. Kcal.: 475 p.p.

Zo maak je de saffraanpilav met broccoli:


Laat voor de pilav de saffraan weken in de bouillon.

Fruit in een ruime pan de uien goudbruin in de boter en voeg dan al omscheppend de rijst toe tot alle korrels glanzen.

Giet de saffraanbouillon erbij, breng het mengsel aan de kook en dek af met een deksel. Draai het vuur laag en laat 20 min. sudderen tot de rijst gaar is.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verdeel de broccoliroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de olie met paprikapoeder, peper en zout en besprenkel de broccoli ermee. Hussel even zodat ze allemaal een laagje olie hebben. Rooster de broccoliroosjes 15 min. of tot ze net gaan blakeren.

Meng alle ingrediënten voor de tahin-knoflookyoghurt en roer er enkele el water door om het wat te verdunnen (de tahin maakt de yoghurt dik en stijf). Breng op smaak met zout en peper.

Schep de linzen en peterselie (houd wat achter voor garnering) door de pilav.

Doe de pilav in een grote schaal en verdeel de geroosterde broccoli erover. Sliert er tahin-knoflookyoghurt overheen en bestrooi met gehakte amandelen en peterselie. Geef er citroen bij om erboven uit te knijpen.

Styling: Nanouk Souren van Ramshorst, Lizzy Plug, Jéla Peeters (ass.). | Foodstyling: Jessica Lek. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Keramiek Kantoor, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden