koken

Salade dagen: Licht, lekker en supersnel op tafel

null Beeld Sigurd Kranendonk
Beeld Sigurd Kranendonk

Deze zomersalades zijn licht, lekker én ze staan supersnel op tafel. Met vlees, vis of helemaal vega, van groene aardappelsalade tot Vietnamese lunch.

null Beeld

Bonensalade met radijs en Gruyère

Voor 4 personen:
• 200 g snijbonen
• 250 g sperziebonen
• 50 g edamame
• 1 bosje radijs, in dunne plakjes
• 200 g Gruyère, in stukjes.

Dressing:
• 1 el mosterd
• 1 el zonnebloemolie
• sap van ½ citroen
• 1 sjalotje, fijngehakt
• suiker
• zout
• peper

Bereidingstijd: 20 min.
Kcal.: 315 p.p.

Blancheer de snijbonen beetgaar in kokend water met wat zout. Doe hetzelfde met de sperziebonen. Meng een dressing van mosterd, olie, citroensap en het sjalotje en breng op smaak met wat suiker, zout en peper. Schep de dressing door de bonen en verdeel de edamame, plakjes radijs en stukjes Gruyère erover. Serveer lauwwarm of koud.

null Beeld

Aardappelsalade met groene kruidendressing en ei

Voor 4 personen:
• 2 sjalotjes, fijngehakt
• ½ tl zeezout
• 3 el witte wijnazijn
• 4 eieren, half hard gekookt (6 min.)
• 1 kg nieuwe aardappeltjes, gekookt en afgekoeld
• 400 g sugarsnaps, kort geblancheerd
• ½ komkommer, in plakjes
• 5 g bieslook, fijngesneden
• zout
• peper.

Dressing:
• 30 g gemengde groene kruiden, grof gehakt (peterselie, dragon, dille)
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 el kappertjes
• 150 g mayonaise
• 2 el citroensap

Bereidingstijd: 35 min.
Kcal.: 591 p.p.

Schep in een schaaltje de sjalotjes om met het zout en de wijnazijn en zet apart. Meng de ingrediënten voor de dressing in een blender of keuken­machine tot een crèmige saus, voeg zo nodig een drupje water toe en breng op smaak met zout en peper. Pel en halveer de eieren. Halveer eventueel de wat grotere gekookte aardappeltjes. Doe alle aardappels in een schaal met de geblancheerde sugarsnaps, plakjes komkommer en schep de helft van de dressing erdoor. Maal er royaal zwarte peper boven. Giet de sjalotjes af en meng deze samen met de bieslook voorzichtig door de groenten. Leg de eieren erop en serveer met de rest van de dressing apart erbij.

null Beeld

Spinaziesalade met feta, aardbeien en groene peperkorrels

Voor 4 personen:
• ½ rode ui, in dunne halve ringen
• 2 el witte wijnazijn
• 250 g babyspinazie
• 500 g rijpe aardbeien, gehalveerd
• 1 el balsamicoazijn
• 200 g feta, in stukjes
• 1-2 el groene peperkorrels op water, uitgelekt.
Dressing:
3 el extra vergine olijfolie
• 1 el citroensap
• zout
• peper

Bereidingstijd: 15 min.
Kcal.: 238 p.p.

Doe de uienringen met de azijn in een schaaltje en schenk er een beetje water op zodat de ringen net onder staan. Klop een dressing van olie en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Leg de spinazie op een schaal. Giet de ui af en meng de ringen voorzichtig met de spinazieblaadjes en de dressing. Meng de aardbeien met de balsamico en verdeel deze over de spinaziesalade. Garneer met stukjes feta en groene peper­korrels.

null Beeld

Vietnamese salade met grote garnalen

Voor 4 personen:
• 125 g dunne rijst­noedels
• 300 g wortel, julienne gesneden
• 200 g komkommer, julienne gesneden
• 10 g munt, blaadjes
• 10 g Thaise basilicum, blaadjes
• 5 g koriander, blaadjes
• 2 el zonnebloemolie
• 16 grote gekookte garnalen.
Dressing:
• 2 sjalotjes, gehalveerd en zeer dun gesneden
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 100 ml rijstazijn
• 3 el vloeibare honing
• 1,5 el vissaus
• 1 tl gedroogde chiliflakes

Bereidingstijd: 25 min.
Kcal.: 334 p.p.

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een pannetje, breng aan de kook en laat 5 min. trekken op laag vuur. Bereid intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Laat de noedels goed uitlekken en doe ze dan in een ruime schaal. Verdeel de wortel, komkommer en verse kruiden erover (maar bewaar wat als garnering). Klop de zonnebloemolie door de dressing, sprenkel deze over de groenten en schep goed om. Verdeel de garnalen over de salade en bestrooi met de achtergehouden verse kruiden.

null Beeld
null Beeld

Groene aspergesalade met bonenspread en baconkruimels

Voor 4 personen:
• 400 g witte bonen uit blik, afgegoten, vocht opgevangen
• 1 teentje knoflook
• 3 el extra vergine olijfolie
• rasp van 1 citroen
• 2 el citroensap
• 1 tl zonnebloemolie
• 4 plakken bakbacon, in kleine stukjes
• 600 g groene asperges, eindjes verwijderd
• Zout en peper
Dressing:
• 10 g gemengde zachte kruiden, fijngehakt (dille, dragon, peterselie)
• 1 sjalotje, zeer fijn gehakt
• 2 el citroensap
• 6 el extra vergine olijfolie

Bereidingstijd: 20 min.
Kcal.: 377 p.p.

Meng bonen, knoflook, olijfolie, citroenrasp en -sap in de keukenmachine tot een crèmige massa. Voeg eventueel extra bonenvocht, olie of citroensap toe en breng de bonenspread op smaak met zout en peper. Bak in de zonnebloemolie de stukjes bacon bruin en knapperig, laat ze goed uitlekken op keukenpapier en hak fijn. Kook de asperges in 5 min. beetgaar in water met wat zout, spoel ze koud af en laat uitlekken. Verdeel de bonenspread over 4 borden en leg hier de asperges op. Meng een dressing van de helft van de gehakte kruiden, het sjalotje, het citroensap en de olijfolie en sprenkel over de asperges. Bestrooi met de rest van de gehakte kruiden en de baconkruimels en serveer meteen.

null Beeld

Bietensalade met mierikswortel en gerookte zalm

Voor 4 personen:
• 4 takjes dille, blaadjes gehakt
• 500 g gekookte jonge bietjes, in stukken
• 200 g jonge sla of kiemen
• 400 g gerookte wilde zalm
Mierikswortelsaus:
• 2 el geraspte mierikswortel, vers of uit potje
• 1 tl rode wijnazijn
• 100 ml zure room
• zout
• peper

Bereidingstijd: 15 min.
Kcal.: 289 p.p.

Mix alle ingrediënten voor de saus. Schep de helft van de saus en de helft van de dille door de bietjes. Leg de sla op een platte schaal en verdeel hier de bieten en gerookte zalm over. Bestrooi met de rest van de dille en geef de overgebleven dressing erbij.

null Beeld

Panzanella met tomaat en gegrilde courgette

Voor 4 personen:
6 el extra vergine olijfolie + extra
• 1 teentje knoflook
• 3 zuurdesem­boterhammen, in stukken
• 1 courgette
• 4 rijpe tomaten, in stukken
• ½ rode ui, gesnipperd
• 2 el kappertjes, uitgelekt
• zout
• peper
• 1 el rode wijnazijn
• 10 g basilicum, grof gescheurd

Bereidingstijd: 15 min.
Kcal.: 288 p.p.

Doe 3 el olijfolie in een kom en pers de knoflook erboven uit. Voeg de stukken brood toe en meng goed. Bak het brood in een grote koekenpan om en om knapperig op matig hoog vuur, keer regelmatig. Snijd de courgette in de lengte in kwarten, bestrijk deze met olijfolie en gril ze aan alle kanten tot ze mooie strepen hebben. Doe de tomaten, rode ui en kappertjes in een kom, bestrooi met peper en zout en meng met 3 el olijfolie en de rode wijnazijn. Doe de salade over op een schaal, leg de courgette, basilicum en gebakken stukken brood erbij, schep even om en serveer meteen.

null Beeld
null Beeld

Witte bonensalade met citroen op bruschette

Voor 4 personen:
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 2 el witte wijnazijn
• 7 el extra vergine olijfolie
• 15 g groene kruiden (dille, peterselie, bieslook), fijngehakt
• rasp en sap van ½ citroen
• 400 g witte bonen, afgespoeld en goed uitgelekt
• 1 snuf chiliflakes
• zout • peper
• 4 dikke zuurdesemboterhammen
• 1-2 teentjes knoflook, geschild
• 2 handjes mesclun

Bereidingstijd: 10 min.
Kcal.: 427 p.p.

Meng sjalot en azijn en laat 5 min. intrekken. Meng 5 el olijfolie met de groene kruiden, citroenrasp en -sap. Voeg de uitgelekte bonen toe, bestrooi met chiliflakes, zout en peper en schep voorzichtig om. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de boterhammen om en om knapperig en bruin. Haal ze uit de pan en rasp de knoflook erboven. Beleg de bruschette met mesclun, schep er wat bonensalade op. Ook lekker met een plakje Parmaham.

null Beeld

Groene salade met vijgen, courgette en geitenkaas

Voor 4 personen:
• 100 g rucola
• 100 g babyspinazie
• 2 kleine, jonge courgettes in lange, dunne linten
• 6 verse vijgen, in kwarten
• 100 g verse geitenkaas, in stukjes
• 50 g pistachenoten, gepeld.
Dressing:
• 4 el extra vergine olijfolie
• 1 el citroensap
• 1 tl citroenrasp
• 1 tl vloeibare honing
• zout
• peper

Bereidingstijd: 10 min.
Kcal.: 319 p.p.

Meng de ingrediënten voor de dressing. Doe de rucola en babyspinazie in een grote kom, schenk de helft van de dressing erover en meng voorzichtig zodat alle blaadjes bedekt zijn met een laagje dressing. Verdeel de sla over vier borden en verdeel de courgettelinten, vijgen en geitenkaas erover. Besprenkel met de rest van de dressing, bestrooi met pistachenoten en serveer meteen.

null Beeld

Rijstsalade met tomaten en burrata

Voor 4 personen:
• 150 g zwarte rijst (Jumbo)
• 150 g witte rijst
• 3 el extra vergine olijfolie + extra
• 1 el witte wijnazijn
• snuf nootmuskaat
• 10 g bladpeterselie, fijngehakt
• zout
• peper
• 500 g gemengde rijpe tomaten, in plakken
• 250 g burrata, in stukken
• 5 g basilicum, blaadjes

Bereidingstijd: 20 min.
Kcal.: 446 p.p.

Kook beide soorten rijst net gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, de korrels moeten nog wat bite hebben. Giet af, laat goed droogstomen en meng de rijstsoorten. Schep door de nog warme rijst de olijfolie, azijn, nootmuskaat en peterselie en breng goed op smaak met zout en peper. Verdeel de rijst over een grote, platte schaal en leg de plakken tomaat en burrata erop. Bestrooi met zout en peper en druppel er nog wat olijfolie over. Garneer met basilicumblaadjes.

null Beeld

Waterkerssalade met gegrilde makreel en sinaasappel

Voor 4 personen:
• 2 sinaasappels
• 2 el sherry-azijn
• 5 el extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
• 1 el dunne honing
• zout
• peper
• 4 verse makreelfilets
• 2 kleine venkels, zeer dun gesneden (mandoline)
• 2 handjes gemengde sla
• 1 bosje waterkers, blaadjes
• 20 g amandelsnippers, licht geroosterd

Bereidingstijd: 20 min.
Kcal.: 652 p.p.

Rasp 2 tl van de sinaasappelschil en zet apart. Snijd de sinaasappels dan in parten en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Vang het sap op dat hierbij vrijkomt en meng dit met de azijn, olijfolie en honing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Bestrijk de makreelfilets met wat olie en gril ze om en om knapperig en net gaar in circa 4 min. Meng de venkel met de sla en waterkers, besprenkel met de dressing en meng voorzichtig. Schep ook de stukjes sinaasappel erdoor. Leg de salade op een platte schaal, verdeel de makreel erover, bestrooi met zout en peper, sinaasappelrasp en amandelsnippers.

  • Styling: Hanna van den Bos
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden