Schillen, pitten en kroontjes? Met dít 'groenafval' kun je gewoon koken
Blijf jij bij het koken ook altijd zitten met een berg schillen, steeltjes, pitten en ander groenafval? Het is even wennen, maar veel van deze restjes kun je gewoon eten en zijn zelfs hartstikke gezond.
Schillen, pitten, steeltjes en kroontjes gooien we meestal als eerste weg tijdens het koken. ‘Schoongemaakte’ groente ziet er nu eenmaal fris uit en vaak is het ook een kwestie van gewenning. Zonde eigenlijk, want van veel groente en fruit zijn vrijwel alle delen eetbaar.
Gezond afval
Juist ‘groenafval’ zoals schillen zit bomvol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Ongeveer de helft van de hoeveelheid vezels van een aardappel zit in de schil, bijvoorbeeld. Bespaar jezelf dus tijd en moeite én pik wat extra vitamientjes mee, door zo veel mogelijk van je groenten en fruit te verwerken in je gerechten.
1. Uienschillen
Uienschillen zijn ware smaakmakers voor stoofpotjes, sauzen en bouillons. Ze bevatten antioxidanten, vezels en vitamine A, C en E. Maak de uien goed schoon en verwijder de schillen. Gooi ze bij je gerecht en laat ze even meepruttelen. Vergeet ze vervolgens niet te verwijderen, want door de papierachtige textuur zijn ze niet bepaald lekker. Je kunt droge uienschillen ook malen tot een poeder en dit gebruiken om je gerechten mee op smaak te brengen.
2. Aardbeien
De groene blaadjes van een aardbei kun je prima eten. Ze smaken een beetje als spinazie, maar dan licht bitter. De kroontjes zouden gewrichtspijn verlichten en goed zijn voor de maag en darmen, maar dan moet je er waarschijnlijk flink wat eten. Daarnaast verliezen aardbeien zonder kroontjes sneller hun smaak en vitaminen. Alle reden dus om de vrucht intact te laten.
3. Bloemkool en broccoli
Gebruik jij altijd alleen de roosjes van bloemkool en broccoli? Zonde. De stammen van deze groenten zijn net zo eetbaar als de rest. Snijd ze daarom gerust in stukjes en kook of bak ze mee. Ook de bladeren van bloemkool en broccoli zijn voedzaam en lekker: rooster, roerbak of blend ze door je smoothie, bijvoorbeeld.
4. Pompoen
Van het vruchtvlees van een pompoen maken we graag soepen, puree's en spreads en ook de pitten gebruiken we veel, in bijvoorbeeld salades en brood. Pompoenpitten bevatten antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren, die allemaal helpen om je hart gezond te houden. Wat je misschien nog niet wist, is dat je de schil van een pompoen ook gewoon kunt eten. Dit geldt echter niet voor alle pompoensoorten, dus controleer dit even van tevoren.
5. Wortels
De blaadjes van wortels snijden we vaak af en daardoor is wortelloof min of meer een vergeten groente. Terwijl je er juist van alles mee kunt doen. Eet het door je salade, voeg het toe aan een (wittewijn)saus of maak er een pesto van. Hetzelfde geldt voor het loof van andere knolgewassen, zoals bietjes en radijsjes.
Wortels schoonmaken zonder veel vitaminen te verliezen? Libelle heeft een handige life hack voor je:
Bron: Maagleverdarmstichting.nl, NDTV.com, Delicious.nl