PREMIUMComfort food
Simpele aardappel-preisoep met balletjes
De vaak weggegooide toppen van prei zijn hier gebruikt als knapperige topping
Voor 4 personen
• 2 el olijfolie
• 1 el venkelzaad
• 2 lekkere braadworstjes, velletje verwijderd, verdeeld in balletjes
• 2 preien, gewassen en in dunne ringen (ook het donkergroen, snijd dat in heel dunne ringen voor de topping)
• 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
• zeezout
• versgemalen peper
• 1,2 l groentebouillon
• 1 el appelciderazijn (of wittewijnazijn)
Topping
• zonnebloemolie (of andere neutrale olie) om in te bakken
• donkergroene preitoppen, in heel dunne ringen
• 4 el crème fraîche
Bereidingstijd: 40 min. Kcal: 540 p.p.
Verhit de olie met het venkelzaad in een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak de worstballetjes circa 4 min. rondom aan en schep ze dan uit de pan. Doe de preiringen en aardappelblokjes in de pan, bestrooi met zout en peper en bak circa 8 min. tot de prei zacht begint te worden. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 30 min. zacht koken tot de aardappels een beetje uit elkaar vallen. Plet een deel van de aardappels tegen de zijkant van de pan zodat de soep een beetje bindt. Het hoeft geen gladde soep te worden! Voeg de worstballetjes weer toe en laat circa 5 min. mee warmen. Zet het vuur uit, roer de azijn erdoor en proef of er nog extra zout of peper door de soep moet. Verhit een flinke scheut olie in een koeken- of hapjespan op middelhoog vuur en bak de dunne, donkergroene preiringen in enkele min. bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de soep over 4 kommen, schep in elke kom 1 el crème fraîche en bestrooi met de gebakken preiringen.
Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & van der Helst, Keramiek van Karen Knispel, Kringloopwinkel, Sjakies, Zara Home