PREMIUMlibelle lijnt lekker

Slank diner: oosterse rijst met een spiegeleitje

null Beeld Sigurd Kranendonk
Beeld Sigurd Kranendonk

Na alle borrels, diners en recepties zijn we weer toe aan light en gezond, maar… wél lekker! De gerechten in dit weekmenu staan ook nog eens zó op tafel. Minimale moeite, maximale smaak.

Ans de VreeSigurd Kranendonk

Ontbijt

Havermout met karamelbanaan

Voor 1 persoon: verwarm 250 ml (amandel)melk in een pannetje, roer er 40 g haver­mout en 3 dadels in stukjes door en laat 5 min. zacht koken terwijl je regel­matig roert. Verhit intussen in een koeken­pan 1 tl kokosolie en 1 tl bruine suiker en bak hierin 1 helft van 1 in de lengte ­gehalveerde banaan om en om op laag vuur tot hij karamelliseert. Schep de havermout in een kom, leg de karamelbanaan erop en bestrooi met 1 el pecannoten.
Bereidingstijd: 10 min. Kcal: 496

Tussendoor

Cappuccino met rijstwafel

Voor 1 persoon: Beleg 1 rijstwafel met 1 plakje oude kaas en drink er 1 cappuccino bij.
Kcal: 120

Lunch

Witlofschuitjes met appelzalmsalade

Voor 1 persoon: kook 1 ei hard in circa 8 min. Pluk 4 blaadjes van een stronkje witlof en leg die op een bord. Snijd 1 appel in lucifertjes, schep om met wat citroensap en meng er enkele fijngehakte blaadjes dragon door. Schep 1 el light mayonaise en 50 g gerookte zalm in stukjes door de appel en breng op smaak met zout en peper. Vul de witlofblaadjes met de salade. Drink er 1 glas bruiswater met citroen bij.
Bereidingstijd: 10 min. Kcal: 312

Tussendoor

Virgin cocktail

Voor 1 persoon: leg 1 komkommerlint langs de wand van een glas en vul het voor ¾ met ijsblokjes. Schenk 40 ml Seedlip Garden 108 (alcoholvrije gin) en 1 vingerhoedje vlierbloesemsiroop bij de ijsblokjes en top af met 200 ml tonic. Garneer met 1 takje verse munt.
Kcal: 110

Diner

Oosterse rijst met taugé en cashewnoten

Voor 4 personen:

  • 300 g bruine rijst, gekookt
  • 1 el sesamolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el geraspte verse gember
  • 500 g rundergehakt
  • 2 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 3 lente-uitjes, in schuine ringetjes
  • 4 eieren
  • 250 g taugé
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in reepjes
  • 4 takjes koriander
  • 2 takjes Thaise basilicum
  • 4 el geroosterde cashewnoten

Kook de avond van tevoren de bruine rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de helft van de sesamolie in een koekenpan en bak hierin knoflook en gember ½ min. aan. Bak het gehakt 5 min. mee tot het bruin en gaar is. Voeg de gekookte rijst, sojasaus, ketjap en lente-ui toe en roerbak 4 min. Bak intussen 4 spiegeleieren in de rest van de sesamolie. Schep de rijstschotel op 4 borden en leg op elk bord een spiegelei. Verdeel de taugé over de borden en garneer met rode peper, koriander, basilicum en cashewnoten.
Bereidingstijd: 15 min. Kcal: 638
Dagtotaal: 1676 Kcal

Styling: Hanna van den Bos | Foodstyling: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden