PREMIUMlibelle lijnt lekker
Slank diner: oosterse rijst met een spiegeleitje
Na alle borrels, diners en recepties zijn we weer toe aan light en gezond, maar… wél lekker! De gerechten in dit weekmenu staan ook nog eens zó op tafel. Minimale moeite, maximale smaak.
Ontbijt
Havermout met karamelbanaan
Voor 1 persoon: verwarm 250 ml (amandel)melk in een pannetje, roer er 40 g havermout en 3 dadels in stukjes door en laat 5 min. zacht koken terwijl je regelmatig roert. Verhit intussen in een koekenpan 1 tl kokosolie en 1 tl bruine suiker en bak hierin 1 helft van 1 in de lengte gehalveerde banaan om en om op laag vuur tot hij karamelliseert. Schep de havermout in een kom, leg de karamelbanaan erop en bestrooi met 1 el pecannoten.
Bereidingstijd: 10 min. Kcal: 496
Tussendoor
Cappuccino met rijstwafel
Voor 1 persoon: Beleg 1 rijstwafel met 1 plakje oude kaas en drink er 1 cappuccino bij.
Kcal: 120
Lunch
Witlofschuitjes met appelzalmsalade
Voor 1 persoon: kook 1 ei hard in circa 8 min. Pluk 4 blaadjes van een stronkje witlof en leg die op een bord. Snijd 1 appel in lucifertjes, schep om met wat citroensap en meng er enkele fijngehakte blaadjes dragon door. Schep 1 el light mayonaise en 50 g gerookte zalm in stukjes door de appel en breng op smaak met zout en peper. Vul de witlofblaadjes met de salade. Drink er 1 glas bruiswater met citroen bij.
Bereidingstijd: 10 min. Kcal: 312
Tussendoor
Virgin cocktail
Voor 1 persoon: leg 1 komkommerlint langs de wand van een glas en vul het voor ¾ met ijsblokjes. Schenk 40 ml Seedlip Garden 108 (alcoholvrije gin) en 1 vingerhoedje vlierbloesemsiroop bij de ijsblokjes en top af met 200 ml tonic. Garneer met 1 takje verse munt.
Kcal: 110
Diner
Oosterse rijst met taugé en cashewnoten
Voor 4 personen:
- 300 g bruine rijst, gekookt
- 1 el sesamolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 el geraspte verse gember
- 500 g rundergehakt
- 2 el sojasaus
- 4 el ketjap manis
- 3 lente-uitjes, in schuine ringetjes
- 4 eieren
- 250 g taugé
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in reepjes
- 4 takjes koriander
- 2 takjes Thaise basilicum
- 4 el geroosterde cashewnoten
Kook de avond van tevoren de bruine rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de helft van de sesamolie in een koekenpan en bak hierin knoflook en gember ½ min. aan. Bak het gehakt 5 min. mee tot het bruin en gaar is. Voeg de gekookte rijst, sojasaus, ketjap en lente-ui toe en roerbak 4 min. Bak intussen 4 spiegeleieren in de rest van de sesamolie. Schep de rijstschotel op 4 borden en leg op elk bord een spiegelei. Verdeel de taugé over de borden en garneer met rode peper, koriander, basilicum en cashewnoten.
Bereidingstijd: 15 min. Kcal: 638
Dagtotaal: 1676 Kcal
Styling: Hanna van den Bos | Foodstyling: Victor de Launay