Smaakvol koken zonder zout: het kan écht Beeld Getty Images
Smaakvol koken zonder zout: het kan échtBeeld Getty Images

Smaakvol koken zonder zout: het kan écht

Strooi jij graag gul met zout in je gerechten? Lekker, maar niet zo gezond. Gelukkig gaan zoutloos en smaakvol heel goed samen.

Emma VerweijGetty Images

We eten veel te veel zout met z’n allen, waarschuwt de World Health Organization (WHO). Gemiddeld nuttigen we wereldwijd per dag twee keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 gram zout. Niet zo'n goed idee, volgens de WHO. Ongezonde voeding kan ons behoorlijk ziek maken, met zout als belangrijke boosdoener. Te veel zout vergroot namelijk de kans op onder andere een hogere bloeddruk, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziektes.

(Geen) slappe hap

Niet zo'n prettig vooruitzicht, maar je favoriete gerecht is vaak nét wat lekkerder met een goede snuf zout. Gelukkig zijn er handige manieren om zoutloos te koken, zónder dat je met een slappe hap zit. Dat doe je met deze vier zoutvervangers:

  1. Wees niet zuinig met de kruiden en specerijen

Als je het zoutvaatje laat staan, kun je dat compenseren met kruiden en specerijen. Vers of gedroogd — het maakt niet uit, zolang je er maar ruim van pakt. Ga er daarom even voor zitten en zoek op welke smaakmakers bij je gerecht passen. Zo past salie goed bij varkensvlees, geeft munt een verrassende wending aan een yoghurtdressing en zijn bieslook en eieren een match made in heaven. Probeer ook gerust eens de onbekendere smaakmakers, zoals limoenblad en daslook.

  1. Pas je kooktechniek aan

De manier waarop je kookt, is bepalend voor hoe de smaken zich uiten in je gerecht. Gemarineerde, gestoofde en ‘en papillotte’ gerechten zijn smaakbommetjes. Het zal dan minder opvallen als je hierin zuinig bent met zout. Bij groenten ligt dat soms wat lastiger. Deze kun je beter rauw, gestoomd of kort gebakken eten, omdat ze zo het meeste van hun natuurlijke smaak behouden.

  1. Ga voor peper

Zout en peper zijn de Jut en Jul van de keuken, maar ze kunnen best zonder elkaar. Sterker nog, met een flinke draai verse peper kun je prima verbloemen dat je het zout in de kast hebt laten staan. Experimenteer met verschillende soorten peper, zoals rode of groene peper, peperkorrels en citroenpeper.

  1. Gebruik oliën, azijnen en citrussappen

Vloeibare smaakmakers zitten vaak vol verrassingen en dat is precies wat je gerecht nodig heeft als je weinig zout gebruikt. Voeg bijvoorbeeld geroosterde sesamolie en rijstazijn toe aan Aziatische gerechten. Balsamicoazijn is weer erg lekker op bietjes en in stoofgerechten. Een eetlepel citroensap kan ook wonderen doen voor een ‘zoutige’ smaakbeleving van veel gerechten.

Zout is zout

En dan nog even een huishoudelijke mededeling: zout is zout. Ondanks dat er verschillende soorten zout zijn, waaronder het ‘hippe’ Himalayazout, is het een niet veel gezonder dan het andere, volgens het Voedingscentrum. Voor alle soorten zout geldt dus dat je er het beste met mate van kunt genieten.

Bron: Lekkervanbijons.be, Voedingscentrum

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden