PREMIUMRecept

Smullen: Mediterrane ­aubergineschotel uit de airfryer

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Proef de zomer met deze mediterrane aubergineschotel. Volledig uit de airfryer. Kan gewoon!

Yvette Van BovenEric van Lokven

Voor 4 personen:

• 2 aubergines, in de lengte in 5 à 6 dikke plakken gesneden
• 1 courgette, doormidden en in dikke plakken van ± 8 mm
• 6 el olijfolie
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 1 rode ui, gesnipperd
• 2 à 3 tenen knoflook, gesnipperd
• 1 fles (ca. 600 ml) passata/gezeefde tomaten
• 1 blik (400 g) datterini- of kerstomaten
• 1 el gedroogde oregano, plus extra
• 1 el gedroogde rozemarijn
• 1 tl chilivlokken
• 300 g spinazie
• 150 g feta, verkruimeld
• 1 bol mozzarella, (ik gebruik light, die smelt mooi) in kleine blokjes
• 1 handvol basilicumblaadjes.
Extra nodig:
het bakaccessoire van de airfryer of een ovenschaal die in de lade van de airfryer past.

Bereidingstijd: 1 uur. Kcal.: 375 p.p.

Verwarm de airfryer voor op 200 °C. Bestrijk de plakken aubergine en courgette dun met olie en bestrooi licht met wat zout. Bak ze in porties in de mand van de airfryer net gaar in 9 minuten. Bewaar de plakken op een bord, terwijl je de volgende portie bakt. Ik bakte alles in ca. 4 porties. Ze mogen net overlappen, de groente krimpt tijdens het bakken.

Fruit ondertussen de ui in 2 el olijfolie, fruit na 6 min. de knoflook nog 1 minuut mee. Blus af met de passata en de bliktomaatjes. Roer de kruiden en chilivlokken erdoor en laat op laag vuur zacht stoven, terwijl je de groente roostert.

Laat de spinazie in een drup olijfolie slinken in de wok, schep in een zeep of vergiet en druk met de achterkant van een lepel het vocht eruit.

Vul nu de schaal: begin met een lepel saus, maak een laag aubergine, feta, saus, courgette, feta, saus, spinazie, de helft van de mozzarella enzovoorts. Eindig met aubergine, saus, mozzarella en feta. Top af met nog wat oregano.

Verlaag de temperatuur van de airfryer naar 180 °C. Bak de schotel 30 min. gaar of tot alles goed bubbelt.

Bestrooi met basilicum en serveer met een lekkere salade.

Fotografie: Eric van Lokven. | Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Yvonne Jimmink. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | Met dank aan: Philips. | M.m.v.: H&M Home, de Bijenkorf, Dok Cookware, Casa

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden