PREMIUMrecept
Smullen: Rabarber-custardtaart met gembercrumble
Zoetzure rabarber, tintelfrisse gember en fluweelzachte custard: deze rabarber-custardtaart is er een om de lente eens flink mee te vieren.
Voor 8 punten rabarber-custardtaart
Het deeg:
• 150 g bloem
• 50 g poedersuiker
• 50 g amandelmeel
• snuf zout
• 100 g koude boter, in blokjes
• 1 ei, losgeklopt
De blindbakvulling:
• 1 groot vel bakpapier
• 1 kg droge bonen of rijst
De vulling:
• 350 g rabarber, in stukken van 3 cm
• 100 g lichte basterdsuiker
• 1 ei + 1 eidooier
• 1 tl vanille-extract
• 1 el bloem
• 250 ml slagroom
De crumble:
• 50 g boter, gesmolten
• 50 g rietsuiker
• 50 g amandelmeel
• ½ tl gemberpoeder
• snuf zout
Extra nodig
• 1 taartvorm, ø 22 cm
Bereidingstijd: 45 min. Wachten: 1 uur. Bakken: 75 min. Kcal.: 440 p.p.
Zo maak je de rabarber-custardtaart:
Meng voor het deeg de droge bestanddelen en wrijf de boter er fluks door. Voeg zo veel ei toe als nodig is om een samenhangende bal te maken (dat is soms maar 1 el). Leg het deeg in folie 1 uur in de koelkast.
Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot 3 mm dikte, druk het netjes in de vorm en snijd de randen bij. Zet 30 min. in de koelkast. Vul de bodem met blindbakvulling en bak ca. 30 min. in een voorverwarmde oven op 170 °C.
Verwijder de blindbakvulling en bak nog 7 min. Zet op een rooster tot gebruik. Laat de oven aan. Breng voor de vulling de rabarber met de helft van de basterdsuiker en 3 el water in een koekenpan aan de kook, draai het vuur lager en wacht tot de suiker is opgelost.
Haal de pan dan direct van het vuur en giet alles in een schaal om af te koelen. De stukken rabarber moeten dan nog heel zijn, maar de sappen lopen er wel al uit.
Klop het ei, de eidooier, het vanille-extract, de resterende basterdsuiker en de bloem door elkaar. Klop geleidelijk de room erdoor. Giet het beetje sap van de rabarber en roer dat ook nog door de custard. Schep de gebakken rabarber in de voorgebakken vorm en giet de custard erop.
Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C en bak de taart ca. 25 min. of tot er een droge laag op de custard is ontstaan.
Check na 18 min. de stand van zaken. Kneed alle ingrediënten voor de crumble tot grof kruim en bestrooi de taart ermee. Bak hem dan nog 15 min. of tot de crumble goudbruin is en de custard gestold. Hij kan iets zijn opgebold, maar dat zakt na het afkoelen weer in.
Laat de taart op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem aansnijdt.
Styling: Nanouk Souren van Ramshorst, Lizzy Plug. Jéla Peeters (ass.). Foodstyling: Jessica Lek. Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven, Charlot van Scheijen (ass.)