PREMIUMrecept

Spaghetti met romige saus van gepofte aubergine

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Aubergine is dankbaar pofmateriaal. Deze pastasaus is fluwelig, een beetje in de stijl van baba ganoush. De aubergineblokjes en pijnboompitten zorgen voor de nodige textuur.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Voor 4 personen

• 5 aubergines, 3 om te poffen en 2 in kleine blokjes
• 4 el olijfolie
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• 400 g (volkoren)spaghetti
• 150 g ricotta
• 1 citroen, rasp en 1 à 2 el sap (naar smaak)
• chilivlokken, naar smaak
• 1 bosje (15 g) dille, fijngehakt
• 50 g pijnboompitten, geroosterd

Bereidingstijd: 30 min. Kcal: 690 p.p.

Blaker 3 aubergines direct in de gasvlam of boven in de oven onder de grill tot de schil helemaal zwart is en de binnenkant heel zacht. Dat duurt ongeveer 10 tot 20 min., afhankelijk van je methode en het formaat van de aubergines. Laat iets afkoelen, snijd ze dan open en schep het vruchtvlees uit de schil. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de blokjes aubergine in ca. 8 min. zacht. Blus af met een scheutje water en laat nog 3 min. stoven. Schep regelmatig om en breng op smaak met zout en peper. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. Bewaar een scheutje kookvocht. Meng het gepofte auberginevruchtvlees met de ricotta, citroenrasp en -sap naar smaak, chilivlokken en ¾ van de dille. Breng op smaak met zout en peper. Meng de pasta met een scheutje kookvocht door de aubergine-ricottasaus. Schep de blokjes aubergine erdoor. Verdeel de pasta over diepe borden, bestrooi met de pijnboompitten en de rest van de dille. Serveer direct.

Poftoppers

Groenten die zich lekker laten poffen zijn wortel, biet, pastinaak, aardpeer, (zoete) aardappel en diverse knollen, zoals knolselderij, koolraap, koolrabi en meiknol. Ook alle uien en knoflook zijn heel geschikt. En het is een heerlijke bereidingswijze voor vruchtgroenten, zoals paprika, aubergine, pompoen en courgette.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden