PREMIUMRecept

Spaghetti met sardines, saffraanrozijnen & venkelcrunch

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Een paar ansjovisfiletjes geven deze pasta een extra kick, maar zonder kan ook. De pangrattato zorgt voor een zalig kruidig crunchje.

Yvette van BovenEric van Lokven

Voor 4 personen

• 120 ml witte wijn
• plukje saffraan (0,05 gram is genoeg!)
• 50 g blanke rozijnen
• 350 g spaghetti
• 3 el milde olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 4 stengels bleekselderij, in dunne boogjes, eventueel groen fijngehakt
• ½ blikje ansjovisfilets (ongeveer 4 filetjes, voor extra smaak, optioneel)
• 40 g pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
• 1 blikje sardines, graatjes verwijderd en in grove stukken gebroken

Pangrattato
• 2 el milde olijfolie
• ½ tl venkelzaad, geplet in een vijzel of met het lemmet van een mes
• 50 g panko
• zeezout
• versgemalen peper

Bereiden: 20 min. Kcal.: 620 p.p.

Verwarm de witte wijn tot heet in een steelpan. Doe de saffraan en rozijnen erbij en laat ze wellen tot gebruik. Maak eerst de pangrattato. Verhit hiervoor 2 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg het venkelzaad toe en verwarm circa 20 seconden tot het lekker gaat ruiken. Bak de panko omscheppend circa 5 min. mee tot het knapperig is. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en schep het op een bord. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verhit 3 el olie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en bak ui en bleekselderij tot ze helemaal zacht zijn, dit duurt 7-8 min. Laat desgewenst ook de ansjovisfilets erin smelten. Blus ui-bleekselderij af met het wijn-saffraanmengsel met rozijnen en roer goed. Schep de pasta met een scheutje kookvocht erdoor, blijf omscheppen tot alle pasta bedekt is met een laagje ‘saus’. Meng dan de pijnboompitten en sardines erdoor. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met gehakt selderijgroen en pangrattato.

Styling: Nanouk Souren van Ramshorst, Lizzy Plug, Jéla Peeters (ass.) | Foodstyling: Jessica Lek | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.M.V.: Keramiek Kantoor, Zara Home.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden