PREMIUMstamppotrecept

Spitskoolschotel met karwij en worst

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Spitskool is een extreem veelzijdige groente, die door het bakken in boter heerlijk zacht gestoofd wordt. Een lekkere stamppot om warm van te worden.

Yvette van BovenJan Luijk

Voor 4 personen

• 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
• 50 g boter
• 3 el milde olijfolie
• 2 uien, in dunne halve ringen
• 750 g spitskool (1 kleintje), in reepjes
• ½ el karwijzaad
• een snuf chilivlokken (naar smaak)
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 4 lekkere braadworstjes
• 75 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Bereiden: 25 min. Kcal: 790 p.p.

Zo maak je Spitskoolschotel:

Kook de aardappels in een grote pan ­gezouten water in 20 min. gaar. Giet goed af, bewaar 200 ml kookvocht en laat ze droogstomen. Verhit ondertussen 30 g boter met 2 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui in 8 min. zacht. Voeg de spitskool, het karwijzaad en chilivlokken naar smaak toe en bak 10-12 min. tot de kool zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Bak ondertussen de worstjes in een koekenpan met de rest van de boter en olie in ca. 10 min. gaar en bruin. Haal de worstjes uit de pan, giet een scheutje heet water in de pan en roer de aanbaksels los. Stamp de aardappels met een scheut kookvocht tot een smeuïge puree. Schep het spitskool-uimengsel en de hazelnoten erdoor. Verdeel over de ­borden en leg op elk bord een (in plakjes gesneden) worstje en besprenkel met jus.

Fotografie: Roxanne van Weerden (ass.) | Styling: Nanouk Souren-van Ramshorst, Sita Harlaar (ass.) | Foodstyling: Noor Boers | Productie en receptuur: Studio Van Boven, Charlot van Scheijen (ass.) | M.m.v.: corinnevanbaast.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden