PREMIUMrecept

Superromige vegan doperwtensoep

null Beeld

Deze soep is vegan en superromig door de cashewnoten en een scheut amandelmelk. Het kan óók met gewone melk of room.

Yvette van Boven

Voor 4 personen

• 1 ui, gesnipperd
• 75 g cashewnoten
• 3 tenen knoflook, grof gehakt
• 2 el olijfolie
• 500 g doperwten (diepvries)
• zout en versgemalen zwarte peper
• 750 ml groentebouillon of water
• 250 ml cashewnotenmelk of amandelmelk
• chilivlokken, naar smaak

Bereiden: 35 min. | Kcal.: 270 p.p.

Zo maak je romige doperwtensoep:

Fruit de ui, cashewnoten en knoflook op laag vuur in de olijfolie zachtjes zo’n 10 min. tot de ui gaat bruinen. Voeg de nog bevroren dop­erwten toe en roerbak ze mee tot ze wat gaan ontdooien. Bestrooi met zout en peper. Giet er bouillon op en breng de soep aan de kook, draai het vuur dan lager en laat de soep 10 min. zacht sudderen tot de erwten mooi gaar zijn.
Schep er een pollepel doperwten en noten uit en bewaar ze even. Draai de rest van de soep dan met de staafmixer helemaal glad. Draai langdurig, de velletjes van doperwten blijven anders achter en dat is niet zo lekker.
Als de soep mooi glad is, kunnen de achtergehouden doperwten en cashewnoten er weer bij. Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur uit. Roer de cashewmelk of amandelmelk erdoor voor een romigere soep.
Schep de soep in grote kommen en garneer met chilivlokken en versgebakken croutons.

Maak tijdens het koken van de soep snel even zelf croutons:

Van een of twee oude boterhammen, oud stok- of roggebrood, gescheurd pitabrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en misschien wat komijnzaadjes, karwijzaad of zwarte peper.

Fotografie: Eric van Lokven | Styling: Ingrid van Kuringen | Foodstyling: Noor Boers | Productie en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v. H&M Home, Cor Unum Keramiek, La Folie Antiek, Sissy-Boy Homeland, Van Manen aan Tafel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden