PREMIUMRecept

Supersnelle platbroodpizza met muhammara

null Beeld

De snelste pizzabodem ooit: platbrood. Lekker met geroosterde groenten en muhammara.

Yvette van Boven

Voor 4 personen

• 3 dikke sneetjes zuurdesembrood, in stukjes gescheurd
• 3 rode paprika’s
• 200 g gerookte amandelen
• 1 kleine butternut pompoen, schoon en in kwarten
• 2 kleine of 1 grote courgette
• 1 flinke rode ui, gepeld en in parten
• 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
• ca. 150 ml olijfolie
• Versgemalen zwarte peper
• Zeezout
• Sap van 1,5 citroen
• 2 tl paprikapoeder
• Chilivlokken naar smaak
• 2 flatbreads, Libanees platbrood
• 2,5 el granaatappelmelasse (of roer ½ el honing door 2 el balsamicoazijn)
• 4 tl zout
• 10 g van elk: bladpeterselie, munt en bieslook, grofgehakt

Bereiden: 1 uur. Kcal.: 685 p.p.

Zo maak je deze supersnelle platbroodpizza:

Verwarm de grill tot 200 °C.

Leg de stukjes brood en de paprika’s op een bakplaat, druppel er olie over en rooster onder af en toe keren tot de paprika’s geblakerd zijn en het brood geroosterd (het brood moet er waarschijnlijk eerder uit).

Zet het brood opzij tot gebruik. Schep de paprika’s met een tang in een kom en dek deze af met een bord.

Houd een paar amandelen achter, doe de rest in een kom water en zet opzij tot gebruik.

Draai de grill uit en zet de oven aan op 200 °C.

Snijd de stukken pompoen en courgette in plakken/stukken van 1 cm dik, doe ze samen met de parten ui en de knoflooktenen in een diepe bakplaat met bakpapier en hussel met 3 el olijfolie, peper en zout. Schuif de plaat in de oven en bak circa 30 min. tot de randjes gaan kleuren. Schep ze halverwege de baktijd met een spatel om.
Haal na het bakken de knoflooktenen er tussenuit en zet opzij tot gebruik.

Maak een dressing van een kneep citroensap, 1 tl paprikapoeder, chilivlokken, peper en zout en klop er in een dunne straal circa 60 ml olijfolie door. Schep dit door de groenten en laat een paar uur intrekken.

Bak de platbroden aan beide kanten goudbruin in de hete oven en zet opzij.

Halveer de paprika’s in de kom, wrijf de velletjes eraf, verwijder de pitjes en bewaar het vruchtvlees. Zeef de amandelen en breek het geroosterde zuurdesembrood in stukjes.

Draai de paprika met de amandelen en het brood in de keukenmachine fijn en voeg al draaiend circa 60 ml olijfolie, de granaatappelmelasse, een kneep citroensap, 1 tl paprikapoeder, wat chilivlokken, zout en de uitgeknepen teentjes geroosterde knoflook toe. Voeg scheutje voor scheutje circa 100 ml water toe zodat het wat losser wordt en laat dan 10 min. staan. De saus zal wat indikken, voeg eventueel nog wat water toe. Muhammara mag de substantie hebben van hummus.

Smeer de muhammara dik op het platbrood, verdeel de gemarineerde geroosterde groenten erover en schep extra dressing uit de schaal erover. Garneer met gehakte kruiden en achtergehouden amandelen en serveer meteen.

Fotografie: Saskia van Osna­brugge. | Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Jessica Lek. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & Van der Helst, Het Keramiekkantoor, Kringloopwinkel, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden