PREMIUMrecept

Toetjesmateriaal: crêpe met mascarpone, amaretti & kersen

null Beeld

Inspiratie voor een toetje nodig? Maak crêpes met kersen uit pot! Een scheutje kirsch is extra lekker, maar hóeft zeker niet per se.

Yvette Van Boven

Voor 4 stuks:

• ½x basisrecept crêpes
• 250 g mascarpone
• 1 el poedersuiker
• ½ sinaasappel, rasp en sap
• 100 g amaretti morbidi (de zachte koekjes dus, niet de harde), verkruimeld
• 1 pot (ca. 350 g) ingemaakte kersen
• ½ el maïzena
• 50 ml kirsch (optioneel)

Bereidingstijd (zonder bakken van de crêpes): 10 min. Kcal.: 440 p.s. (zonder crêpe)

Bak 4 crêpes en houd warm.

Roer de mascarpone los met de poedersuiker, sinaasappelrasp en 1 el -sap. Schep de amarettikruimels erdoor. Houd 2 el siroop uit de pot kersen apart en verwarm de rest van de pot in een steelpan.

Meng de maïzena met de achtergehouden siroop tot een glad papje. Giet dit bij de warme kersen en roer goed. Voeg eventueel de kirsch toe en zet het vuur uit.

Schep een flinke el van het mascarponemengsel op een kwart van de crêpe en vouw hem in vieren.

Herhaal met de rest van de crêpes.

Geef de warme kersensaus er in een kannetje bij.

Basisrecept crêpes

Je kunt ook een mix van 125 g bloem en 100 g boekweitmeel gebruiken. Bedenk wel: bakken met boekweitmeel is lastig, want er zitten geen gluten in. Beginners doen het beter met alleen bloem.

Voor 8 stuks:
• 225 g bloem
• ½ tl zout

Optioneel, bij een zoete vulling:
• 3 el suiker
• 4 eieren
• 500 ml melk
• 60 g boter, gesmolten
• boter om in te bakken

Meng de bloem met het zout. Maak je zoete crêpes, doe dan nu ook de suiker erbij. Klop de eieren door de melk en voeg de boter toe. Roer dit door de bloem tot er geen klontjes meer zijn. Let op: niet te lang roeren. Je kunt ook alles kort in de blender draaien, dat vind ik zelf het makkelijkst. Laat het beslag minimaal 1 uur in de koelkast staan. Dit is een belangrijke stap, sla hem dus niet over! Verwarm een grote crêpe- of koekenpan of een originele crêpeplaat op middelhoog vuur en smelt er een klontje boter in. Giet een pollepel beslag in de pan en draai de pan meteen rond zodat er een gelijkmatig dun laagje beslag over de gehele panbodem ligt. Bak de crêpe tot de bovenkant droog is en keer hem dan met behulp van een spatel of pannenkoekmes. Bak hem nog even kort op de andere kant. Beleg naar keuze.

Bereidingstijd (incl. wachten): 65 min. Bakken: iets meer dan 1 min. per stuk. Kcal.: 225 p.s. (berekend zonder suiker)

  • Warmhoudtip: houd crêpes warm op een groot bord op een pan met heel zacht kokend water. Dek ze af met een deksel. Zo drogen ze niet uit.

Meer zoete crêpes

• Met suiker, veel citroenrasp en een beetje gesmolten boter
• Met notenpasta (amandel), gebakken peer, stroop en een snuf zoutvlokken
• Meng een schepje suiker en kaneel door wat mascarpone, verwarm wat roodfruit in een paar lepels bos vruchtenjam, besmeer de crêpe met de gezoete mascarpone en beleg met het warme fruit
• Met ricotta, lemoncurd en blauwe bessen

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. | Styling: Nanouk van Ramshorst. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden