koken

Tropisch op tafel

null Beeld Saskia van Osnabrugge.
Beeld Saskia van Osnabrugge.

Een plons in zee en dan thuiskomen voor kipspiesjes met ananas, noedels met mango en garnalen en kokosrijst met papaja toe. Het kan mij niet zonnig genoeg op m’n bord! Liefs, Yvette

null Beeld

Noedelsalade met mango, garnalen, pinda’s en een zoet-pittige dressing

Een lekker lichte maaltijd, perfect voor warme dagen. Zo klaar, bomvol smaak en met veel knapperigs.

Voor 4 personen:
• 200 g (zilvervlies) rijst-noedels
• 2 el zonnebloem- of arachideolie
• 225 g rauwe, gepelde garnalen (diepvries, ontdooid)
• 2 el zoete chilisaus
• 1 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in dunne boogjes
• 2 zoete puntpaprika’s, zaadlijsten verwijderd, vruchtvlees in boogjes
• 1 rijpe mango, geschild en in dobbelsteentjes
• 1 bosje koriander (15 g), fijngehakt
• ½ bosje munt (7 g), blaadjes fijngehakt
• 80 g pinda’s.
Dressing:
• 3 el zoete chilisaus
• ½ el vissaus
• rasp en sap van 2 limoenen (4 el)

Bereiden: 25 min.
Kcal.: 375 p.p.

Roer eerst een dressing van de chili- en vissaus en limoenrasp- en sap. Week de rijstnoedels in heet water zoals aangegeven op de verpakking. Spoel ze daarna koud af en laat goed uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en bak de garnalen omscheppend circa 2 min. Voeg dan de chilisaus toe en bak nog 1 min. Meng in een grote kom de rijstnoedels met de dressing, komkommer, puntpaprika, mango, koriander en munt. Verdeel de garnalen en pinda’s erover.

null Beeld

Sticky chicken-spiesjes met ananas

De ananas geeft deze tropische spiesjes een fris smaakaccent.

Voor 4 personen:
• 750 g kippendijenvlees, zonder bot, in stukken
• 1 el olijfolie
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• 1 ananas, schoongemaakt en in kwarten
• 3 el geraspt kokos.

Sticky saus:
• 75 ml ketchup
• 1 tl (chipotle!) tabasco, of naar smaak
• 75 ml witte wijnazijn
• 3 el scherpe mosterd
• 3 teentjes knoflook, fijngehakt
• 100 g bruine suiker.

Extra nodig:
• stalen spiesjes of bamboe satéstokjes (geweekt in water tegen het verbranden), liefst 2 per spies zodat ze goed blijven liggen

Bereiden: 20 min.
Braden: 20 min.
Kcal.: 295 p.p.

Verwarm eerst de ingrediënten voor de sticky saus in een steelpan en laat 10 min. inkoken op laag vuur tot de saus wat dikker wordt. Proef of er extra suiker of juist wat azijn bij moet, smaken verschillen! Verdeel de saus over 2 kommen. Verwarm de oven met bovenwarmte erbij tot 200 °C of de barbecue tot de kolen mooi gloeien en zich een wit aslaagje vormt. Meng de stukken kip met de olie, zout en peper. Snijd de kwarten ananas in dikke stukken van dezelfde maat. Meng 1 kommetje marinade met de stukken kip en ananas en prik ze om en om op dubbele spiesjes (dit voorkomt dat alles gaat draaien bij het keren). Verdeel de spiesjes over een met bakpapier beklede bakplaat of BBQ-rooster. In de oven duurt het circa 15 min. voor ze gaar zijn, op de BBQ zal het sneller gaan. Keer ze halverwege de baktijd en smeer ze steeds even in met een restje marinade. Serveer de sticky chicken-spiesjes op een grote schaal, bestrooid met kokosrasp. Geef de kom achtergehouden saus erbij. Lekker met frisse groene sla.

null Beeld

Kokos-panna cotta met ananas en muntsuiker

Dit klassieke toetje krijgt een tropische make-over met kokosmelk, ananas en munt.

Voor 4 personen:
300 ml slagroom
• 100 g kristalsuiker
• 3 blaadjes gelatine
• 300 ml kokosmelk
• rasp en sap van 1 limoen
• ½ verse ananas, geschild, hart verwijderd, in dobbelsteentjes
• 1 bosje munt (15 g), blaadjes fijngesneden.

Extra nodig:
• 4 puddingvormpjes ramekins of mooie kopjes
• vershoudfolie

Bereiden: 25 min.
Wachttijd: 4 uur.
Kcal.: 541 p.p.

Verwarm de slagroom met 50 g suiker en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de room heet worden maar niet koken, circa 2 min. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken. Week intussen de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Knijp ze goed uit en roer ze door de warme slagroom. Controleer of alle gelatine is opgelost. Roer dan de koude kokosmelk en de limoenrasp en -sap erdoor. Giet het warme mengsel in 4 vormpjes, dat gaat gemakkelijk met een schenkkan. Liever geen puddinkjes storten? Doe het mengsel dan in mooie kopjes waarin ze ook geserveerd kunnen worden. Laat afkoelen, dek de panna cotta’s af met vershoudfolie en laat ze min. 4 uur in de koelkast opstijven. Stamp de munt in een vijzel met 50 g suiker. Doop de onderkant van de vormpjes heel kort in heet water en stort ze op bordjes (soms is het nodig om puddinkjes rondom los te maken met een mesje). Of serveer ze in kopjes. Leg er blokjes ananas op en omheen en bestrooi alles met muntsuiker.

null Beeld

Kokosrijst met papaja en limoen

Dit is dus niet alleen een vreselijk lekker toetje, maar óók een heerlijk ontbijt.

Voor 4 personen:
• 200 g kleefrijst
• 300 ml (kokos)water
• 500 ml kokosmelk
• 3 el palm­suiker of bruine basterd
• 1 tl zout
• fijne rasp en sap van 2 limoenen
• 750 g rijpe papaja, in dunne plakjes
• blaadjes munt of Thaise basilicum (Aziatische winkel)
• 4 el suikerpinda’s, grof gehakt

Bereiden: 40 min.
Wachttijd: min. 1 uur.
Kcal.: 365 p.p.

Week de rijst minstens 1 uur in het (kokos)water, een hele nacht mag ook. Giet af en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de kokosmelk tot tegen de kook aan, roer suiker en zout erdoor tot ze zijn opgelost en haal van het vuur. Roer de helft van de zoete kokosmelk door de gare kleefrijst en laat de rijst alle melk opnemen. Bewaar de andere helft van de kokosmelk in een kannetje. Meng het limoensap door de papaja. Verdeel de kleefrijst over 4 kommetjes of gebruik een opmaakring om er op bordjes mooie ronde schijven van te maken. Geef de papaja erbij, bestrooid met limoenrasp, blaadjes munt of Thaise basilicum en gehakte suikerpinda’s. Serveer de rest van de zoete kokosmelk er apart bij.

Kijktip! Mango snijden doe je zo

  • Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Ajda Mehmet. Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.M.V.: de Bijenkorf, Eland&vanderhelst, Keramiek Atelier Marjoke de Heer
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden