Sardines Beeld Jan Luijk
SardinesBeeld Jan Luijk

Van Yvette van Boven: gegrilde sardines met kruidige krieltjessalade

Denk je aan de zomer, dan denk je aan zalig eten van de barbecue. Deze heerlijke sardines met kruidige krieltjessalade van Yvette van Boven zorgen er dan ook ongetwijfeld voor dat jouw diner een groot succes wordt.

RedactieJan Luijk

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 25 min | Kcal: 510 p.p.

Dit heb je nodig voor de sardines:

  • 12 sardines, schoongemaakt, grote graten verwijderd en ontschubd (vraag de visboer)
  • 800 g krieltjes
  • 5 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes, evt. blad fijngehakt
  • 1 ingemaakte citroen, vruchtvlees verwijderd, schil in blokjes, evt. te vervangen door rasp van 1 citroen
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el appelcider- of witte wijnazijn
  • 25 g bieslook, fijngehakt
  • 15 g dille, fijngehakt
  • versgemalen peper
  • zeezout

Zo bereid je het gerecht:

  1. Kook de krieltjes in flink gezouten water beetgaar in 12-15 min.
  2. Giet af en laat iets afkoelen.
  3. Klop intussen een dressing van de olijfolie, ingemaakte citroenschil en azijn (of 2 el citroensap en 1 tl citroenrasp), zout en peper naar smaak.
  4. Meng hier ¾ van de bieslook en dille doorheen.
  5. Plet de krieltjes een beetje met een vork of met de hand en schep de nog enigszins warme krieltjes (dan nemen ze de dressing beter op) en bleekselderij inclusief blad door de dressing.
  6. Proef en voeg eventueel extra zout, peper, azijn en/of citroensap toe.
  7. Bestrooi de sardines aan de binnen- en buitenkant met zout en peper.
  8. Verhit een grillpan of barbecue tot gloeiend heet en bak de sardines 5-7 min. Keer ze regelmatig.
  9. Bestrooi de salade met de overgebleven kruiden en serveer met de sardines.

Kies je liever voor de grillpan? Snappen we, maar die sardines kunnen een behoorlijke geur achterlaten. In deze video laten we zien hoe je jouw huis gemakkelijk fris laat ruiken:

Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Fotografie: Jan Luijk, Stan Koolen (ass.). Styling: Nanouk van Ramshorst. Bereiding: Noni Kooiman. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden