Vlierbloesem-Aperol & kruidig filodeeg met blauwe kaas

Vlierbloesem-Aperol & kruidig filodeeg met blauwe kaas Beeld Jeroen van der Spek
Vlierbloesem-Aperol & kruidig filodeeg met blauwe kaasBeeld Jeroen van der Spek

Een beetje zoet van de vlierbloesem-Aperol met een lekker hartige hapje.

Victor de LaunayJeroen van der Spek

Dit heb je nodig voor 3-4 personen:

BUBBEL
• 250 ml grapefruitsap
• 80 ml St. Germain Vlierbloesem (of een andere vlierbloesemlikeur)
• 30 ml Aperol
• ijsblokjes
• schijfjes grapefruit
• 375 ml cava of champagne

BITE

• 5 vellen filodeeg
• olijfolie
• 2 el sesamzaad
• 1 el venkelzaad
• grof zout
• 100 g mascarpone
• 100 g zachte blauwe kaas, op kamertemperatuur
• 1 kleine appel, in dunne plakjes
• 2 stengels bleek-selderij, in dunne plakjes
• azijn

Bereiden: 30 min.

Zo maak je de Vlierbloesem-Aperol:

Meng grapefruitsap, vlier-bloesemlikeur en Aperol en zet in de koelkast tot gebruik.

Doe in elk glas een paar ijsblokjes en een schijfje grapefruit, verdeel de cocktail over de glazen en vul aan met cava of champagne.

Zo maak je het kruidige filo deeg met blauwe kaas:

Verwarm de oven voor op 165 °C.

Bestrijk 1 vel filodeeg dun met olijfolie, leg hier 1 vel bovenop en herhaal deze stappen tot alle vellen filodeeg op zijn.

Bestrijk ook het bovenste vel met olijfolie en besprenkel met sesam- en venkelzaad en zout.

Bak het stapeltje in 15-20 min. goudbruin en krokant en laat afkoelen tot gebruik.

Meng de ­mascarpone met de blauwe kaas. Maak de plakjes appel en selderij aan met wat olijfolie, azijn en zout. Breek het afgekoelde filodeeg in stukken, verdeel het mascarponemengsel erover en garneer met appel-selderij salade.

Styling: Cyn Ferdinandus Fotografie: Jeroen van der Spek

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden