PREMIUM

Voorgerecht kerst: gebakken groenten met burrata

gebakken groenten met burrata Beeld Ernie Enkelaar
gebakken groenten met burrataBeeld Ernie Enkelaar

Met dit voorgerecht maak je iedereen blij, de knapperige kleurrijke groenten en de frisse zachte burrata. Smullen!

Victor de LaunayErnie Enkelaar

Dit heb je nodig voor 4 personen:

• 6-8 stronkjes rode of witte witlof
• 6 grote snijbietbladeren
• 2 harten van een andijvie
• olijfolieDressing 2 ansjovisfilets
• zout
• 1 el mosterd
• 60 ml olijfolie, van goede kwaliteit
• 3 el azijn • 1/2 teen knoflook, geperst
• versgemalen zwarte peper

EXTRA
• 75 g rozijnen
• scheut marsala, sherry of witte port
• 2 grote bollen ­burrata, ­gehalveerd
• 75 g pijnboompitten, ­geroosterd

Bereiden: 20 min.

Zo maak je de groenten met burrata:

Was alle groenten grondig en laat ze goed uitlekken. Haal de lofblaadjes los (bewaar het binnenste hart voor een ander gerecht). Snijd het blad van de snijbiet grof en de steel in heel dunne reepjes. Haal de blaadjes van de andijvie los, gebruik alleen het mooie, lichtgroene blad.

Meng alle groenten met wat olijfolie. Verhit 2 koekenpannen op hoog vuur tot ze beginnen te walmen en verdeel wat groenten in een enkele laag over de koekenpannen. Schroei ze ca. 2 min. tot ze licht gegaard zijn en wat kleur hebben, maar echt nog bite hebben. Herhaal dit met de rest van de groenten.

Prak voor de dressing de ansjovis fijn met een vork en een snuf zout. Meng goed met de mosterd, olijfolie, azijn en knoflook en breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing door de nog lauwwarme groenten. Doe de rozijnen met een scheut marsala in een pannetje en verwarm op laag vuur een beetje. Laat staan tot gebruik.

Verdeel de groenten en de burrata over de borden en garneer met marsala-rozijnen en pijnboompitten.

Lekker erbij: knapperig gefrituurde kool- en salieblaadjes.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotograaf: Ernie Enkelaar

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden