Voorgerecht kerst: klassieke Franse zalmpaté met kruidensla

Grove zalmpaté met kruidensalade Beeld Eric van Lokven
Grove zalmpaté met kruidensaladeBeeld Eric van Lokven

Flink uitpakken lukt zeker met deze Franse klassieker: zalmpaté.

Victor de LaunayEric van Lokven

Dit heb je nodig voor 4 personen:

• 250 ml witte wijn
• 40 ml Pernod of pastis
• 1 kleine sjalot, in grove stukken
• 250 g zalmfilet
• 80 g koud gerookte zalm, fijngesneden
• 60 ml mayonaise
• 60 ml crème fraîche
• 1 el citroensap
• zout
• versgemalen zwarte peper.

EXTRA
• 1 baguette, in flinterdunne plakjes
• olijfolie
• 2 el kappertjes
• 1 sjalotje, in dunne ringen
• 2 handen groene kruiden (grofgesneden (bieslook, peterselie, dragon etc.)

Bereiden: 25 min. Wachten: 30 min

Zo maak je de zalmpaté:

Breng de wijn en Pernod met de stukken sjalot aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de zalmfilet toe. Laat de vis 5 min. garen, haal de pan van het vuur en laat de zalm afkoelen in het vocht. Verwijder de eventuele huid van de zalm en doe de afgekoelde filet in een kom met de gerookte zalm, mayonaise, crème fraîche en citroensap. Meng alles stevig tot een mooie paté en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en leg de sneetjes baguette op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze in 8-12 min. lichtbruin en krokant. Meng de kappertjes met de sjalot, de groene kruiden, een scheutje kappertjesvocht, wat olijfolie en zwarte peper.

Leg op elk bordje een plak rillettes, garneer met de kruidensalade en serveer met flinterdunne toast.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotograaf: Eric van Lokven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden