PREMIUM
Voorgerecht kerst: lekker goedkoop, zo’n zelfgetrokken ossenstaartsoep
Ossenstaart is niet duur en vol van smaak. Vraag de slager er wel van tevoren om, want hij heeft het niet altijd liggen.
Soep
• 11/2 kg ossenstaart, in dikke stukken
• zout en versgemalen zwarte peper
• 4 el zonnebloemolie
• 3 flinke sjalotten of kleine uien, gesnipperd
• 4 tenen knoflook, gehakt
• 4 stelen bleekselderij, in stukken
• 2 wortels, in stukjes
• 5 el zoute/lichte sojasaus, of naar smaak
• 21/2 l paddenstoelenbouillon, van 3 tabletten
• 1 kaneelstokje
• 2 steranijs
• 2 laurierblaadjes
• 1/2 el zwarte peperkorrels
• 1/2 el witte peperkorrels
• 1 t gemberpoeder
Croutons
• 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
• 1 el gedroogde oregano
• 1/2 el gedroogde tijm
• zout en versgemalen zwarte peper
• 100 ml olijfolie
• 1 ciabatta, in blokjes van 2 cm
• 100 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
Voorbereiden: 20 min. Soep trekken: 3-4 uur Bereiden: 10 min. Kcal: 440 p.p. (bij 6 personen)
Voorbereiden: Was de stukken ossenstaart, dep droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
Verhit de olie in een grote, zware braadpan en bak de ossenstaartdelen rondom bruin op matig vuur. Zo nodig in porties, afhankelijk van de grootte van de pan. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder een deksel.
Fruit sjalotten en knoflook in het bakvet.
Bak bleekselderij en wortel even mee en druk de aangebraden stukken ossenstaart ertussen.
Blus af met sojasaus en bouillon en breng alles aan de kook.
Voeg kaneelstok, steranijs, laurier, beide soorten peperkorrels en gember toe en leg een deksel op de pan.
Draai het vuur als de soep kookt zo laag mogelijk en laat 3-4 uur sudderen tot het vlees van de botten valt. Controleer elk uur of er nog genoeg vocht in de pan zit, doe er zo nodig wat water bij.
Schep de stukken ossenstaart uit de pan en laat het vlees iets afkoelen.
Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dit op een andere grote pan. Giet hier de rest van de soep door en gooi de goed uitgelekte groenten in de theedoek weg.
Pluk het vlees van de botjes en doe dit in de soep.
Proef of er nog zout en peper bij moet, de smaak komt pas goed vrij na lang stoven. Breng de soep verder op smaak met sojasaus.
Verwarm voor de croutons de oven voor op 180 °C.
Meng in een steelpannetje knoflook, kruiden, zout, peper en olie en laat 5 min. trekken op laag vuur.
Schep de blokjes brood in een wijde kom om met het oliemengsel zodat alles een laagje heeft.
Spreid de blokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 8 min.
Trek de plaat even uit de oven, schep alle croutons om, bestrooi met Parmezaanse kaas en bak ze in nog 7-8 min. goudbruin zijn.
Laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in een luchtdichte doos.
Bereiden: Breng de ossenstaartsoep tegen de kook aan.
Verdeel de soep over 6 voorverwarmde kommen en bestrooi royaal met de croutons.
Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home