PREMIUM
Voorgerecht kerst: romige preiterrine met pepermakreel
Je kunt de makreel vervangen door beetgare doperwtjes, tuinbonen of worteltjes, ook mooi en lekker.
Terrine
• 10 preien
• 2 blaadjes gelatine
• 250 g mascarpone
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 200 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
• 200 g gerookte pepermakreel, geplukt, zonder graten
• flinke bos bieslook
Verder nodig
• terrine- of cakevorm 1 l, bekleed met plasticfolie die royaal overhangt
Voorbereiden: 60 min. Wachten: 1 nacht. Bereiden: 10 min. Kcal: 425 p.p. (bij 6 personen)
Voorbereiden: Maak de terrine 1 dag van tevoren.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de worteltjes en het bovenste deel van het donkergroene blad van de preien af en was ze grondig zodat al het zand eruit is.
Leg de preien op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze circa 30 min. tot ze gebruind en helemaal zacht zijn. Laat afkoelen.
Laat de gelatine weken in een schaaltje koud water.
Verwarm de mascarpone al roerend in een steelpan op laag vuur en los de geweekte gelatine erin op.
Haal de pan meteen van het vuur en breng fiks op smaak met zout en peper.
Klop de roomkaas door de mascarpone.
Verwijder de buitenste bruine vellen van de prei zodat alleen de groene, zachte kern overblijft.
Neem de 4 dikste preien, wrijf de bladen een beetje uit elkaar zodat ze platter zijn en leg ze dakpansgewijs over elkaar heen om de vorm te bekleden.
Laat de randen iets overhangen.
Verdeel 1/3 van het mascarponemengsel over de bodem en beleg die met een laagje op maat gesneden preitjes, een laagje makreel en hele sprieten bieslook. Schep hier weer 1/3 deel van de mascarpone op en ga door tot alles op is.
Vouw de overhangende prei erover en dan de overhangende folie en laat de terrine in de koelkast minimaal 1 nacht opstijven.
Bereiden: Haal de terrine 1 uur voor het serveren uit de koelkast, vouw het plastic aan de bovenkant open en keer de vorm om boven een passende schaal om de terrine te storten.
Verwijder de vorm en de rest van de folie en snijd de terrine met een scherp warm mes in mooie plakken.
Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home