PREMIUM
Voorgerecht kerst: verrassende risotto met paddenstoelen uit de oven
Als je de risotto over de ramekins verdeelt, denk je misschien: te nat… Maar het komt goed, beloofd.
Risotto
• 30 g roomboter
• olijfolie
• 2 sjalotjes, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 300 g arboriorijst
• 200 ml droge witte wijn
• 1 l hete wildfond (te vervangen door groentebouillon)
Paddenstoelen
• 30 g boter
• olijfolie
• 500 g gemengde paddenstoelen (oesterzwam, kastanjechampignons, bundelzwammetjes, de supermarkt heeft vaak kant-en-klare mixen)
• klein bosje verse tijm, blaadjes geplukt
• zeezout en versgemalen zwarte peper
Truffelroom
• 2 el truffeltapenade
• 200 g mascarpone
Verder nodig
• 6 ramekins
Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 45 min. Kcal: 350 p.p. (bij 6 personen)
Voorbereiden: Verhit 30 g boter en een drup olie in een grote koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur circa 8 min. Voeg tijdens het bakken de tijm toe. Breng op smaak met zout en peper en bewaar tot gebruik op kamertemperatuur. Roer de tapenade door de mascarpone en bewaar afgedekt in de koelkast.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit voor de risotto 30 g boter met een scheutje olie in een grote pan met dikke bodem en fruit de sjalotten 6 min. tot ze zacht zijn.
Voeg knoflook en rijst toe en bak omscheppend even mee zodat de rijstkorrels worden omhuld door een laagje boter.
Schep de helft van de paddenstoelen erdoor, blus af met de wijn en roer alles los.
Schenk de hete wildfond erbij en roer nog een keer door.
Verdeel de rijst met een soeplepel over de 6 ramekins en zet deze onafgedekt 35 min. in de oven.
Haal de ramekins uit de oven en roer door elk schaaltje een flinke el truffelroom.
Verdeel de rest van de gebakken paddenstoelen erover en zet de ramekins nog 5 min. in de oven. Serveer meteen.
Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home