Koekhuisje Beeld Getty Images
KoekhuisjeBeeld Getty Images

Waar komt de traditie van het koekhuisje eigenlijk vandaan?

Deze kerst is er een die we liever iets anders hadden gezien. Lees: met iets meer gezelschap en minder maatregelen. Een leuke lockdown activiteit is daarom vast welkom. Ditmaal op ‘t menu: het maken van een koekhuisje. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Anne-Flore MullerGetty Images

We duiken de geschiedenis van deze gezellige traditie in.

Feestelijke koekhuisjes

Een koekhuisje zie je in veel kerstfilms voorbij komen. De Gingerbread men en Gingerbread houses stralen direct iets feestelijks uit, zijn zelfs in de vorm van ornamenten te koop en horen écht thuis in de sfeervolle kerstperiode. De kans is groot dat ook jij ze weleens gegeten of gemaakt hebt.

De oorsprong van Gingerbread

De oorsprong van het gingerbread, de peperkoek waar de huisjes van gemaakt worden, gaat heel ver terug. Een Franse legende vertelt het verhaal van een monnik, die in 992 het recept voor gingerbread van het Midden Oosten naar Europa bracht. Pas veel later, in de 13e eeuw, werd dit recept voor het eerst in Engeland gepubliceerd, waarna de welbekende koek al snel door bakkers in heel Europa gemaakt werd.

Sprookje

Het huisje dat ervan gemaakt werd volgde pas later, en ontstond door het sprookje ‘Hans en Grietje’ van de gebroeders Grimm uit 1812. Het huisje van lekkers van de heks waar aan geknabbeld werd, diende als grote inspiratie voor het namaken van een dergelijk huisje. En daarmee was de traditie van het koekhuisje geboren.

Naar een idee van de Queen

En de koekmannetjes van peperkoek? Die werden geïntroduceerd door niemand minder dan koningin Elizabeth de eerste. Het leek haar een leuk idee om de koekjes te versieren voor haar gasten van adel. Dit zag er zo leuk uit dat er door dit simpele idee per ongeluk een ware hype én nieuwe traditie werd geboren.

Zelf een koekhuisje maken

Heb je nu helemaal zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een koekhuisje te maken? Dan kun je hieronder inspiratie opdoen, voor allerlei verschillende varianten. Van wafels, een echt origineel koekhuisje of een mini-variant: we zetten de leukste recepten voor je op een rij:

Je moet wel een beetje geduld hebben om het zelf te maken, daar weet Libelle's Sterre alles vanaf. Vorig jaar bouwde zij zelf een peperkoekhuisje van Pinterest na:

Bron: Pinterest, Christmaholic

Koekhuisje Beeld Getty Images
KoekhuisjeBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden