Waarom je na het snijden van knoflook 10 minuten moet wachten
Knoflook is hartstikke goed voor je. Het geeft onder meer je immuunsysteem een boost. Maar om alle voordelen te benutten, is het slim om na het snijden even tien minuten te wachten.
Als je een beetje geduld hebt, kun je namelijk heel makkelijk de maximale gezondheidsvoordelen van knoflook behalen. Het enige dat je hoeft te doen is tien minuten wachten tussen het hakken of snijden en het koken.
Optimaal profiteren
Knoflook heeft talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo is het goed voor je immuunsysteem, bloeddruk, je bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte en het heeft ook nog een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Door een teentje knoflook aan een gerecht toe te voegen, maak je het eten gelijk een stukje gezonder. Maar om hier optimaal van te profiteren, is het wel belangrijk dat je de knoflook op de juiste manier klaarmaakt.
Niet persen, maar snijden
Ten eerste doe je dat door de knoflookpers te verruilen voor een mes. Door de knoflookteentjes eerst goed te pellen en te pletten en vervolgens fijn te hakken, wordt het enzym allinase geactiveerd. Dit stofje brengt die ontstekingsremmende werking op gang en zet alliine om in allicine. Dit zijn een paar moeilijke namen, maar kort gezegd zorgt allicine ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt.
Tien minuten wachten
Maar het pletten en snijden van knoflook is nog niet alles. Het blijkt ook een stuk gezonder te zijn om de fijngehakte knoflook tien minuten te laten rusten voor dat je ermee gaat koken. De enzymen kunnen zo rustig geactiveerd worden, waardoor er meer allicine wordt opgebouwd. Hierdoor haal je nóg meer gezondheidsvoordelen uit dat ene teentje.
Dit is dé manier om knoflook te pellen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is de magnetron:
Bron: Well + Good. Beeld: Getty Images