PREMIUMkerstrecept

Wát een smaakbom: bieten-carpaccio met ricotta en walnoten

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Extra bijzonder als je die bloedmooie chioggia-bietjes gebruikt, maar met andere soorten kan het ook hoor!

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Carpaccio
• 8 chioggia-bieten
• 3 el olijfolie

Geslagen ricotta
• 100 g ricotta
• 50 g yoghurt
• 5 g verse dille, heel fijngehakt
• zeezout en versgemalen zwarte peper

Dressing
• 6 el walnootolie (of lekkere olijfolie)
• 3 el appelciderazijn
• 11/2 el ahornsiroop
• 1 el gladde mosterd
• zeezout en versgemalen peper

Verder nodig
• 50 g walnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, grof gehakt

Voorbereiden: 15 min. Bakken: 1 uur Bereiden: 40 min. Kcal: 280 p.p. (bij 6 personen)

Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de bieten in een met olie ingevette ovenschaal, besprenkel ze met wat olie en dek af met aluminiumfolie.
Zet de bieten zeker 1 uur in de oven, of tot je er met een scherp mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Laat de bietjes iets afkoelen, wrijf het velletje eraf en bewaar ze tot gebruik op kamertemperatuur.
Klop met een garde de ricotta luchtig met de yoghurt.
Roer de dille erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een spuitzak of in een kommetje en bewaar koel tot gebruik.
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, proef en breng eventueel extra op smaak. Bewaar tot gebruik op ­kamertemperatuur.

Bereiden: Snijd de bieten in zo dun mogelijke plakjes, liefst met een mandoline, anders met een scherp mes.
Verdeel de ricotta over 6 borden en smeer uit met de bolle kant van een lepel.
Verdeel de plakjes biet over de ricotta.
Druppel driekwart van de dressing erover en laat zeker 30 min. intrekken. Bestrooi voor het serveren met de wal­noten en maal er extra zwarte peper over.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden