Wat is gezonder: meergranen- of volkorenbrood? Beeld Getty Images
Wat is gezonder: meergranen- of volkorenbrood?Beeld Getty Images

beste bammetjes

Wat is gezonder: meergranen- of volkorenbrood?

Veel Nederlanders ontbijten en lunchen graag met een sneetje brood. Het is algemeen bekend dat bruin brood gezonder is dan wit. Maar hoe zit het eigenlijk met meergranen- of volkorenbrood?

RedactieGetty Images

Brood bestaat voornamelijk uit (tarwe)meel, water, een rijsmiddel en zout. Het soort meel dat gebruikt wordt, bepaalt hoe gezond het brood is.

Wat is het verschil?

Volkorenbrood
Echt volkorenbrood is lichtbruin en vezelrijk. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit brood gemaakt van volkorenmeel.

Veel vezels in volkorenbrood
Volkorenbrood is erg gezond omdat er veel vezels in zitten. Vezels zijn goed voor de stoelgang en zorgen voor een vol (verzadigd) gevoel. Als je goed voelt dat je vol zit, eet je ook minder snel te veel. Daarnaast verlaagt het eten van volkorenproducten het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.

Je kunt helaas niet altijd aan de kleur zien of het volkorenbrood is. Witbrood wordt bijvoorbeeld soms donker gemaakt met geroosterd moutmeel of gekaramelliseerde suiker, zodat het op volkorenbrood lijkt, maar zoeter smaakt. Kijk daarom altijd naar het etiket. Een brood mag alleen volkoren worden genoemd als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Dit is wettelijk vastgelegd.

Meergranenbrood
Meergranenbrood bestaat uit minimaal drie verschillende soorten graan. De graansoort die het meest in het brood zit, wordt altijd als eerst genoemd. Dit brood kan van zowel volkorenmeel als bloem gemaakt worden. Het is zelfs mogelijk dat er een mix is gebruikt.

Eén ding is duidelijk: als er ‘volkoren’ op de verpakking staat, dan is het brood in ieder geval gemaakt van 100% volkorenmeel. Maar meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn. In dat geval bevat het brood, ondanks ál die granen, pitten en zaden, minder voedingsstoffen dan gewoon volkorenbrood.

Heeft het meergranenbrood wel volkorenmeel als basis? Dan bevat het minstens zoveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er dan ook nog gebroken graankorrels, pitten of zaden in het brood zijn verwerkt, kan het gehalte voedingsstoffen en vezels zelfs hoger liggen dan bij een normaal volkorenbrood.

En hoe zit het met speltbrood?

Bij speltbrood is speltmeel het hoofdingrediënt. Speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Ook in dit geval geldt: volkoren is het gezondst. Of het nu volkoren speltbrood of volkoren tarwebrood is, dat maakt dus niet uit.

De conclusie

Kortom: het meest gezonde brood dat je kunt kiezen is altijd volkoren. Dit kan gewoon volkoren tarwebrood zijn, maar ook volkoren speltbrood, meergranen of rogge. Als je volkoren meergranenbrood met veel zaden, pitten en gebroken graankorrels te pakken hebt, ben je zelfs nóg gezonder bezig. Kijk in ieder geval altijd op de ingrediëntenlijst om te zien of het ook daadwerkelijk van volkorenmeel is gemaakt.

Nu weet je wat het gezondste brood is. Maar je wist vast nog niet dat je nog veel meer met brood kunt doen:

Bron: Voedingscentrum, Foodwatch

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden