Waterkefir vs. kombucha: hierin verschillen deze gefermenteerde drankjes Beeld Getty Images
Waterkefir vs. kombucha: hierin verschillen deze gefermenteerde drankjesBeeld Getty Images

Waterkefir vs. kombucha: hierin verschillen deze gefermenteerde drankjes

Nog voordat het gefermenteerde drankje kombucha zijn plek heeft veroverd in de Nederlandse winkelschappen, krijgt het al concurrentie van een soortgelijk drankje: waterkefir. Wat is het verschil?

Gefermenteerde drankjes worden steeds populairder als verantwoord alternatief voor frisdrank en een alternatief voor alcoholische drankjes. Want: veel gezonder dan een glas frisdrank en qua smaak minstens zo interessant.

Wat is kombucha?

Kombucha is het bekendste gefermenteerde drankje. Het wordt gemaakt van gefermenteerde, gezoete groene of zwarte thee. Tijdens het proces worden er goede bacteriën en gist toegevoegd aan de thee die minstens een week maar vaak wel een aantal weken de tijd krijgen om hun werk te doen. Het resultaat is een gefermenteerde drank met bubbels die helpt om de lever te ontgiften en ook goed is voor de spijsvertering.

Waterkefir

Maar dan heb je ook nog waterkefir. Kefir ken je misschien als zuivelproduct, maar is niet hetzelfde. Melkkefir wordt gemaakt met melk terwijl waterkefir wordt gemaakt met (kokos)water. Daarnaast verschillen ook de kefirkorrels die voor de drankjes worden gebruikt van elkaar. Voor waterkefir worden de korrels vaak ook gearomatiseerd met fruit of zoetstoffen voor een lekkere smaak. De korrels bevatten gezonde bacteriën en gistcellen die het fermentatieproces starten. Ook de probiotica in kefir versterken de spijsvertering.

Verschil tussen waterkefir en kombucha

Het grote verschil tussen waterkefir en kombucha is dus dat kombucha wordt gemaakt met thee en kefir met water. Daarnaast fermenteert kefir veel sneller dan kombucha. Waar de laatstgenoemde een tot drie weken nodig heeft, mag kefir slechts 24 tot 48 uur fermenteren. Kefir bevat ook meer melkzuurbacteriën en calcium dan kombucha. In beide drankjes wordt slechts een deel van de suikers gefermenteerd, dus helemaal suikervrij zijn de drankjes niet. Vergeleken met frisdrank zijn de gefermenteerde drankjes wel een dorstlesser met veel minder calorieën.

Bron: HLN.be, Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden