We gaan buiten koken en thuis voorbereiden

null Beeld Saskia Lelieveld
Beeld Saskia Lelieveld

Vanavond koken we in het park of aan het water. Bereid deze heerlijke picknick thuis voor. Daarna is het een kwestie van kratje vullen, vuurtje aan en gaan. Van versgebakken platbrood tot zalige seafood boil. Iemand alvast wat te drinken?

null Beeld

Kruidige freekehsalade met platbrood & komkommersaus

Voor 4 personen:
• 100 g freekeh
• 2 el olijfolie
• 2 el ras el hanout
• 1 onbespoten citroen, rasp + sap
• 1 bosje koriander, fijngesneden
• ½ bosje dragon (of kervel), blaadjes fijngesneden
• 250 g zelfrijzend bakmeel
• 220 ml Griekse yoghurt + extra
• zout • 100 ml magere yoghurt
• ½ teentje knoflook, geraspt
• ½ bosje munt, fijngesneden
• 1 bosje koriander, geplukt
• ½ komkommer, in flinterdunne plakjes
• 1 nectarine, in dunne parten of plakjes
• 1 wortel, geschrapt en in slierten
• 1 bakje tuinkers, afgeknipt

Thuis: bereid de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de olijfolie met de ras el hanout, citroenrasp en -sap en een snuf zout en breng er de freekeh mee op smaak. Schep het fijngesneden bosje koriander en de dragon erdoor en bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de Griekse yoghurt en 1½ tl zout tot een samenhangend deeg. Voeg extra yoghurt toe als het deeg te droog is, en extra bloem als het deeg te nat voelt. Verpak in plasticfolie. Meng de magere yoghurt, de knoflook, de munt en de helft van de geplukte koriander, schep er de komkommer door, breng op smaak met een snuf zout en bewaar ook in een afgesloten bakje.

Op locatie: ontsteek de barbecue. Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 4 ballen en rol uit tot ovalen van ca. ½ cm dik. Plaats een rooster boven het vuur. Smeer het platbrood aan beide kanten in met olie en bak ze ca. 2 min. per kant indirect (dus niet direct boven het vuur) op het hete rooster tot ze gaar zijn en grillstrepen hebben. Schep de freekeh op een grote schaal en garneer met nectarine, wortel en tuinkers. Serveer de freekehsalade met het platbrood en de komkommersaus.

Bereidingstijd: 50 min. + 10 min. op de barbecue.
Kcal.: 840 p.p.

null Beeld

Vurige tosti

Voor 4 personen:
• 8 zuurdesemboterhamen
• 8 grote plakken fontina- of emmentalerkaas
• 1 potje kimchi
• 2 jalapeño’s
• 4 el boter
• 1 zakje rucola
• 1 flesje mosterddressing

Extra nodig: grillpan

Thuis: beleg 4 boterhammen met een plak kaas, 2 el kimchi en 4 plakjes jalapeño. Leg daar weer een plak bovenop, dek af met de andere 4 boterhammen en druk deze stevig aan. Verpak de tosti’s om mee te nemen.

Op locatie: zet een grillpan op een rooster boven het vuur en laat rustig verwarmen. Besmeer de tosti’s aan beide kanten met boter en rooster ze ca. 2 min per kant tot de buitenkant goudbruin is en de kaas gesmolten. Maak in een kom de rucola aan met 3 el mosterddressing. Snijd de tosti’s doormidden, en leg ze op een bord en serveer met de sla.

Bereidingstijd: 15 min.
Kcal.: 290 p.p.

null Beeld
null Beeld

Pittige kippensoep met courgette & venkel

Voor 4 personen:
• 1 ui, in halve ringen
• 2 tomaten, in blokjes
• 1 venkel, fijngesneden
• 1 kleine (gele) courgette, in blokjes
• 3 bospeentjes, geschrapt, in blokjes
• 1 vastkokende aardappel, geschild
• 1 l kippenbouillon (tablet)
• 1 el olijfolie
• 2 kippenbouten met vel
• 2 el maggi
• 4 takjes oregano, blaadjes
• 3 takjes munt, blaadjes
• zout en versgemalen peper
• 1 onbespoten citroen, rasp
• extra vierge olijfolie
• chilivlokken

Extra nodig: grote gietijzeren pan (skillet)

Thuis: doe ui, tomaat, venkel, courgette en peentjes apart in afsluitbare bakjes. Rasp de aardappel in dunne staafjes, spoel goed af en bewaar in koud water in een afgesloten plastic bakje. Verwarm de kippenbouillon en giet in een thermoskan.

Op locatie: ontsteek de barbecue. Laat een gietijzeren pan op het rooster goed heet worden. Verhit de olie in de pan en fruit de ui. Leg de kippenbouten erbij als de ui glazig is en bak deze indirect (dus niet direct boven het vuur) in 15 min. krokant. Keer halverwege de baktijd. Haal de kip uit de pan. Doe tomaat, venkel, courgette, wortel, aardappelstaafjes en bouillon in de pan en laat 10 min. zacht koken tot de groenten zacht zijn. Pluk ondertussen het kippenvlees van de bouten en voeg toe aan de soep. Roer vervolgens maggi, oregano en munt erdoor en breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Haal de pan voorzichtig van de barbecue. Schep de soep in kommen en garneer met een paar druppels extra vierge olijfolie, wat citroenrasp en chilivlokken naar smaak. Serveer er brood met gezouten boter bij.

Bereidingstijd: 35 min. + 25 min. op de barbecue.
Kcal.: 250 p.p.

null Beeld
null Beeld

Seafood boil

Voor 4 personen:
• 750 g vastkokende aardappelen, gehalveerd
• 2 uien, in parten
• 2 maïskolven, in stukken van ca. 5 cm
• 750 g rivierkreeftjes, afgespoeld in ruim water
• 1 bol knoflook, gehalveerd
• 1 citroen, gehalveerd
• 2 el cayennepeper
• 2 el massala
• 125 ml kokosmelk
• 250 g garnalen
• ¼ bosje selderij
• 1 citroen, in parten
• 8 el cocktailsaus
• gesmolten boter, naar smaak

Extra nodig: grote gietijzeren pan (skillet) en oude kranten

Voorbereiding: verpak aardappel, ui, maïs, rivierkreeftjes, knoflook en citroen in aparte afsluitbare bakjes.

Op locatie: maak vuur in een vuurschaal en wacht tot het hout/kolen niet meer roodgloeiend zijn. Zet een grote pan met ca. 6 liter water en een ruime hoeveelheid zout in het vuur. Voeg als het water kookt de aardappel, ui, knoflook, citroen, cayennepeper, massala en kokosmelk toe. Kook de aardappels in ca. 15 min. beetgaar en kook de maïs 10 min. mee. Doe de rivierkreeftjes, garnalen en selderij erbij en breng opnieuw aan de kook. Kook ca. 3 min. en haal de pan uit het vuur. Laat ca. 10 min afgedekt staan, giet af (in de bosjes) en stort de inhoud op een met oude kranten bedekte klaptafel. Geef er citroenparten, cocktailsaus en gesmolten boter bij.

Bereidingstijd: 15 min. + 40 min. op de barbecue.
Kcal.: 530 p.p.

null Beeld

Schaafijs met vruchtensiroop

Voor 4 personen:
• 4 l water
• 10 muntblaadjes (of verbena)
• 100 g suiker
• 240 g citroensap
• 240 g ananassap
• 2 el limoensap
• 200 g frambozen

Thuis: giet 4 liter afgekoeld gekookt water in een grote plastic of stalen bak en vries dit 2 dagen van tevoren in (let op: hiervoor is een grotere vriezer nodig dan een klein vriesvakje!). Wrijf de verse munt met de suiker fijn in een vijzel. Verwarm de muntsuiker met het citroen-, ananas- en limoensap en de frambozen in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de vloeistof. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Op locatie: neem het blok ijs in de vorm mee in een koelbox. Zo blijft het goed tot gebruik. Schaaf het ijs met een ijsschaaf en giet de siroop op het geschaafde ijs: 1 deel siroop (ca. 50 ml) op 2 delen ijs.

Bereidingstijd: 1 dag wachten (ijsblok) + 10 min.
Kcal.: 160 p.p.

null Beeld

Grillspiesen

Voor 4 personen:
• 500 g buikspek, zonder zwoerd
• barbecue-rub naar smaak
• zoutvlokken
• versgemalen peper
• 4 el ahornsiroop of honing
• 4 el zoete rijstwijn (mirin)
• 4 el sojasaus
• 2 el versgeraspte gember
• ½ limoen, sap
• 2 teentjes knoflook, geraspt
• 1 courgette, in grote blokjes
• 1 kleine aubergine, in grote blokjes
• 8 kleine kastanjechampignons
• 1 groene paprika, in 8 stukken
• barbecuesaus, naar smaak
• 1 limoen, in parten

Extra nodig: stalen spiesen

Thuis: snijd het spek in blokjes van 5 cm en bestrooi aan alle kanten met de rub, zoutvlokken en versgemalen peper. Schenk de ahornsiroop in een grote kom en klop er de mirin, sojasaus, gember, het limoensap en de knoflook door. Meng het vlees met de marinade, schep het met de courgette, aubergine, champignons en paprika in een ziplock-zak en sluit af. Laat zo lang mogelijk marineren.

Op locatie: ontsteek de barbecue en wacht tot de kooltjes een wit aslaagje hebben en het rooster gloeiendheet is. Rijg ondertussen het gemarineerde vlees aan de spiesen en leg ze op het hete rooster. Doe dit ook met de groenten. Rooster het vlees indirect (dus niet direct boven het vuur) rondom in 30 min. krokant. De groentespiesen moeten zo’n 16 min. in totaal. Schenk voor het serveren wat barbecuesaus over de spiesen en geef er limoenparten bij.

Bereidingstijd: 30 min. + 30 min. op de barbecue.
Kcal.: 415 p.p.

null Beeld

HANDIG OM MEE TE NEMEN

  • Kooltjes/briketten/hout
  • Aanmaakblokjes of houtkrullen
  • Aansteker
  • Vuurschaal of barbecue
  • Rooster
  • Skillet (gietijzeren pan)
  • Barbecuegereedschap
  • Genoeg water voor de veiligheid
  • Styling: Annemieke Paarlberg. Receptuur: Jessica Lek, Valentijn Dirks
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden