Welke room heb je nodig voor welk gerecht?
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Welke room heb je nodig voor welk gerecht?Beeld Getty Images/iStockphoto

Welke room heb je nodig voor welk gerecht?

Kookroom, volle room, zure room of toch crème fraîche: de hoeveelheid aan verschillende soorten room in de supermarkt is best verwarrend. Met deze lijst weet je voor eens en altijd welke soort room bij welk gerecht hoort.

Ismay GijsenGetty Images/iStockphoto

We zetten alle soorten room op een rij.

Volle room/slagroom

Volle room bevat 35 procent vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Als je volle room opklopt, krijg je slagroom door het hoge vetgehalte. Als je ‘m niet opklopt, gebruik je het in sauzen, soepen, toetjes en quiche. Handig om hier altijd een pakje van in de voorraadkast te hebben.

Kookroom

Kookroom is een light-versie van slagroom. Het is hetzelfde product, maar dan met slechts 20 procent vet. In tegenstelling tot volle room kun je kookroom niet stijfkloppen. Vaak wordt deze room gebruikt om soepen en sauzen een romige smaak of meer structuur te geven. Op zoek naar een minder vet alternatief? Kies dan voor lightroom of een plantaardige kookroom.

Zure room

Zure room of sour cream wordt gemaakt van melk met room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën toegevoegd waardoor de room een dikke, zachte saus wordt. Zure room bevat 10 procent vet en wordt vaak gebruikt in koude bereidingen. Denk aan een saus voor op de gepofte aardappel of nacho’s.

Crème fraîche

Crème fraîche wordt ook wel het broertje van zure room genoemd. Ook deze room wordt aangezuurd met bacteriën, maar in tegenstelling tot zure room wordt het niet gefermenteerd. Hierdoor is de smaak en het vetpercentage anders. In crème fraîche zit 30 tot 35 procent vet en daarom kan het worden gebruikt in zowel warme gerechten als pasta of koudere gerechten als aardbeienmousse. Geen liefhebber van crème fraîche? Dan kun je deze alternatieven proberen.

Clotted cream

Clotted cream is een dikke room uit Engeland met een vetpercentage van zo’n 64 procent. Het wordt vrijwel nooit gebruikt in gerechten, maar juist geserveerd als topping bij baksels als scones.

Double cream

Double cream is net als clotted cream een Britse room. Het heeft een vetpercentage van 48 procent waardoor het een stuk vetter is dan Nederlandse slagroom. Het wordt vaak gebruikt in baksels of als vervanger van clotted cream op scones.

Heavy cream

Tot slot hebben we heavy cream, een Amerikaanse versie van double cream maar dan minder vet. Het vetpercentage is tussen de 36 en 40 procent en lijkt daarom veel op Nederlandse slagroom. Omdat het verschil in vetpercentage zo klein is, kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.

Zo klop je binnen 3 minuten slagroom zónder garde of mixer:

Bron: Libelle.be, Laura’s Bakkery

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden