Chinese wraps Beeld Eric van Lokven
Chinese wrapsBeeld Eric van Lokven

Wrap it up: Chinese wraps met buikspek om van te smullen

Deze is voor de échte keukenprinsessen: de Chinese wrap. Kost wat tijd en liefde, maar dan heb je ook wat. Heb je zin om een avondje te kokkerellen? Dan is dit gerecht een goed idee.

Recept

RedactieEric van Lokven

Voor 4 personen | Bereidingstijd: in totaal 2 uur en 40 minuten | Kcal: 650 p.p.

Dit heb je nodig voor de Chinese wraps:

  • Wraps 1 pakje Chinese pannenkoekjes (lotusflensjes)
  • Vulling 1 kg buikspek met zwoerd
  • 1 el plantaardige olie • 1 el fleur de sel
  • 1 ui
  • 3 el honing
  • 75 ml rijstazijn
  • 1½ tl gemberpoeder
  • 2 el citroensap
  • 1 sinaasappel
  • 3-4 lente-uitjes, in reepjes
  • 1 komkommer, in repen
  • ¼ rettich en/of 10 radijsjes, in dunne plakjes
  • 1 rode peper, in reepjes
  • Garnering daikoncress of knoflookscheuten
  • geroosterde sesamzaadjes, wit en/of zwart
  • 2 el geroosterde sesamolie (optioneel)
  • hoisinsaus

Zo maak je de wraps:

  1. Maak met een metalen prikker zo veel mogelijk gaatjes in het zwoerd, dan wordt dat straks extra knapperig.
  2. Snijd daarna in de breedte van het vlees het zwoerd in met telkens 1 cm ertussen en wrijf in met de olie en het zout, ook tussen de insneden.
  3. Laat dit in de koelkast 2 uur (liefst 1 nacht) onafgedekt intrekken en drogen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Leg een passend stuk bakpapier op de bodem van een braadslee en leg het spek hierop met de zwoerdzijde naar beneden.
  6. Snijd de ui in plakken en verdeel dit over het buikspek.
  7. Zet 1½ uur in de oven.
  8. Doe honing, rijstazijn, gemberpoeder en citroensap in een pannetje, breng dit aan de kook en laat 1 min. borrelen. Haal deze ‘lak’ dan van het vuur.
  9. Snijd de sinaasappel in plakken.
  10. Haal het spek uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 °C.
  11. Haal het vlees uit de braadslee, leg de sinaasappelplakken op de bodem en leg het vlees met de ui naar onder, dus het zwoerd naar boven, op de plakken sinaasappel.
  12. Kwast het zwoerd in met 2 el van de lak, zet alles terug in de oven en bak nog 30 min. of tot het zwoerd krokant is.
  13. Bestrijk om de 10 min. met de lak.
  14. Haal voorzichtig het knapperige zwoerdlaagje van het vlees af en hak het in repen met de richting van de insneden mee.
  15. Snijd een plak van het vlees, snijd deze in reepjes en snijd de vetlaagjes weg. Houd alleen het vlees warm tussen 2 borden (het knapperige laagje zou afgedekt met dampend vlees weer zacht worden).
  16. Leg de reepjes lente-ui in koud water en laat 10 min. in de koelkast opkrullen. Verwarm de pannenkoekjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd ze warm onder een omgekeerd diep bord.
  17. Beleg ze met de gesneden groenten en stukjes vlees en garneer met cress, sesamzaadjes en eventueel een drup sesamolie.
  18. Geef de hoisinsaus er apart bij.

We kunnen het ons voorstellen dat je dit recept niet uit je hoofd kent en je telefoon je beste vriend is. Met deze tip kun je zorgeloos door het recept scrollen zónder dat je constant je handen moet wassen:

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden