PREMIUMRecept

Zalig & simpel: Zwitserse kaasfondue

null Beeld

Twee Zwitserse kaasfavorieten: nootachtige gruyère en vacherin fribourgeois! Samen zorgen ze voor een pittige én romige borrelfondue.

Yvette van Boven

Voor 4 personen
• 1 el maizena
• 250 g gruyère, geraspt
• 250 g vacherin fribourgeois AOP, geraspt
• 1 teentje knoflook, gehalveerd
• 500 ml droge witte wijn
• 4 grote, lekker knapperige bruine bollen
• snuf nootmuskaat

Bereidingstijd: 20 min. Kcal: 630 p.p.

Zo maak je de kaasfondue:

Meng de maïzena met 1 el water, roer door de geraspte kazen en bewaar tot gebruik in een kom. Wrijf een zware pan in met de knoflook. Verwarm er de witte wijn in. Draai het vuur lager zodra het kookt.

Voeg hand voor hand al roerend de kazen toe tot ze smelten en met de maïzena binden tot een romige kaasfondue. Snijd de kapjes van de bruine bollen af en hol de bollen uit.

Verdeel de kaasfondue over uitgeholde ­bollen, bestrooi met een snufje ­nootmuskaat en dien meteen op.

Serveer met heel kort geblancheerde bloemkoolroosjes en kleine champignons.

Zó krijg je de perfecte kaasfondue

Het geheim van een goede kaasfondue is… een lepeltje maïzena. Omdat kaas heel vet is en wijn zuur gaat het zonder een bindmiddel gauw schiften. Gevolg: dikke klonten. Los eerst een beetje maïzena op in wat water of witte wijn, voeg toe aan de gesmolten kaas met wijn, breng aan de kook en voilà, smeuïge fondue. Geloof me, alles bindt gewoon in één keer. Is de kaasfondue te dun, voeg dan nog wat maïzena toe. Nooit rechtstreeks erin strooien, anders krijg je alsnog klontjes. Altijd eerst even in een drup vocht oplossen. Is de kaasfondue te dik, voeg dan nog een klein scheutje wijn of water toe. Pas wel op met wijn: te veel komt de smaak niet ten goede.

Fotografie: Jan Luijk. | Assistent fotografie: Roxanne van Weerden. | Styling: Nanouk Souren - van Ramshorst. | Assistent styling: Sita Harlaar. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. corinnevanbaast.nl (keramiek), H&M Home, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden