Zalm met miso-sinaasappelsaus (met asperges en geroosterde boerenkool)
Weet wat je eet: je darmen beïnvloeden je brein, dus ook je gemoed. Last van stress? Met vette vis, spinazie en citrus kom je vanzelf tot rust.
Dit heb je nodig:
voor 4 personen
• 200 g boerenkool
• 2 el sesamzaad
• 1 el Japanse sojasaus
• 200 g volkoren (sushi)rijst
• 2 el rijstazijn
• 100 g edamame
• 1 bos asperges
• 1 bos snijbiet
• 4 zalmfilets, elk ca. 125 g
• 1 el Japanse sojasaus
• 1 el rijstkiemolie
Voor de miso-sinaasappelsaus
• 3 biologische sinaasappels, sap en rasp
• 2 el lichte misopasta
• 100 ml kippenbouillon
• 1 cm verse gember, geraspt
• snuf rode pepervlokken
• 1 el sesamzaad
Extra: bakplaat bekleed met bakpapier
Bereiden: 45 min. Kcal.: 785 p.portie.
Spreid de boerenkool uit op de beklede bakplaat, bestrooi met sesamzaad en zet 8 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C, hete lucht. De kool heeft dan bruine randjes en is knapperig droog geworden. Neem uit de oven, hussel om met de sojasaus en bewaar in een kom.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, besprenkel met rijstazijn en roer er de edamame door.
Meng voor de miso-sinaasappelsaus het sinaasappelsap met 1 tl rasp, misopasta, kippenbouillon, gember, pepervlokken en sesamzaad in een klein pannetje. Breng aan de kook en roer door tot een egale saus. Zet afgedekt weg.
Breek de onderkant van de asperges en gooi de eindjes weg. Halveer de asperges in de lengte. Snijd de snijbiet in gelijke stukken. Leg in een stoommand en stoom de groenten in 3 min. gaar.
Leg de zalmfilets op een bord, besprenkel met sojasaus en wentel ze erin om. Bak de filets in de olie in 5 min. net gaar, draai halverwege. Of zet de zalm 12 min. in een ovenschaaltje in de hete oven.
Verdeel de gebakken zalm en groenten over de borden. Strooi er de geroosterde boerenkool over en schep de saus eromheen. Geef er de rijst bij en serveer direct.
Styling Cyn Ferdinandus • Fotografie Ernie Enkelaar • Receptuur Bart Stuart