Zelf bosui kweken in je vensterbank? Zo doe je dat
Of je nu beschikt over een grote tuin of niet, voor sommige groentes heb je niet meer dan een vensterbank en een beetje liefde nodig om ze te laten groeien. Libelle legt je in dit artikel uit hoe je zelf bosui kweekt.
Na een dag of tien kun je al van de ‘oogst’ genieten. Wel zo fijn nu de groenten zo duur zijn.
Bosui kweken
Tijdens het bereiden van een gerecht snijd je de kontjes van bosui af. Dit is niet zo lekker om op te eten, waardoor het onderste deel hup, de prullenbak in gaat. Zonde eigenlijk, want met die kontjes laat je binnen de kortste keren bosui opnieuw groeien.
Hoe doe je dat dan? Hieronder wordt het kort uitgelegd.
- Snijd de bosui niet vlak bij de onderkant met wortels af, maar doe dit een centimeter of vijf erboven.
- De kontjes leg je met de wortels naar beneden in een glas of pot. Je kunt ze eventueel aan elkaar vastbinden met een elastiek.
- Vul het glas of de pot met een klein beetje water. Zorg ervoor dat de bosui niet helemaal onder water staat.
- Heb geduld. Zet het op een lichte plek, zoals de vensterbank, en ververs het water om de week.
Snelle groeier
Binnen een paar dagen merk je al dat de bosui begint met groeien. Na een dag of tien ontstaat er al een lange stengel. Geef je het nog iets meer tijd, dan is deze snelle groeier nog groter geworden. Zo lang het maar licht en voldoende water heeft, schiet de bosui zo omhoog. Schrik bij het verversen van het water niet van de geur: het kan nu eenmaal naar die typische uienlüft ruiken.
PS: wist je dat deze methode ook werkt bij prei en selderij?
De bosui kun je vervolgens gebruiken om deze heerlijke kruidenboter te maken.