PREMIUMComfort food

Zijdezachte prei met vinaigrette

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

In plaats van ei kun je er ook verbrokkelde blauwe- of geitenkaas over strooien.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Voor 4 personen

• 6 middelgrote preien (circa 2,5 kg)
• 5 el extra vergine olijfolie
• 1 el boter
• zout
• versgemalen zwarte peper
• 75 ml droge witte wijn
• 250 ml kippenbouillon
• 4 takjes tijm
• 1 el grove mosterd
• 2 el wittewijnazijn
• 3 el bladpeterselie, gehakt
• 2 hardgekookte eieren, eiwit en geel gescheiden, beide fijngehakt

Bereidingstijd: 40 min. Kcal: 310 p.p.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het donkergroene deel van de prei. Verwijder de harde buitenste schil, maar laat het ‘eindje’ eraan, zodat de prei heel blijft. Halveer de middelgrote preien, laat de kleintjes heel, en was het zand er goed uit. Dep ze droog. Verhit 1 el olie en de boter in een liefst ovale, grote, diepe en ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe, breng op smaak met zout en peper en bak zachtjes onder af en toe roeren, circa 5 min. Zorg dat de stelen zo heel mogelijk blijven. Giet de wijn erbij en laat bijna ­verdampen. Doe dan de bouillon en de tijm erbij en laat de prei zacht circa 20 min. verder garen in de oven. Laat afkoelen tot gebruik. Klop de mosterd los met de azijn, klop dan de resterende 4 el olie mee en roer de helft van de peterselie erdoor. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Je kunt de prei warm of koud eten. Opwarmen kan in de magnetron óf weer in de oven: verwarm de oven weer naar 200 °C en zet de pan met prei er nog 15 min. in. Misschien moet er wat bouillon bij, waarschijnlijk is het meeste al ­verdampt. Schep de warme prei met een schuimspaan op een schaal, laat elke schep eerst iets uitlekken. Voor de koude bereiding kun je de koude prei meteen op een schaal leggen. Giet de dressing over de prei. Maak een mooie schuine streep van het gehakte eiwit en strooi het gehakte eigeel erover. Bestrooi het ei met de over­gebleven peterselie en serveer. Lekker met stokbrood als lunch,of als bijgerecht bij vis of kip.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & van der Helst, Keramiek van Karen Knispel, Kringloopwinkel, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden