Spareribs bbq Beeld Getty Images
Spareribs bbqBeeld Getty Images

Zó bereid je de lekkerste spareribs op de barbecue

Gaat de barbecue aan? Dan wil jij je gasten natuurlijk verwennen met een heerlijke salade of lapje vlees. Waar je écht indruk mee kunt maken, zijn spareribs van de bbq. Maar hoe bereid je deze ribben?

ETEN & DRINKEN

Neem er wel even de tijd voor, want je bent al gauw zo’n vijf à zes uur bezig om de spareribs echt mals te krijgen.

Spareribs mét ketting

Uiteraard begint een lekkere sparerib met de kwaliteit van het vlees. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ketting er nog aan zit. De ketting is een extra vleeslaag die bovenop de botten ligt. Dit zorgt ervoor dat je extra veel vlees aan de ribben hebt en dus ook extra kunt smullen. Bij veel slagerijen wordt de ketting eraf gesneden. Zonde!

Vliesje verwijderen

Spareribs worden negen van de tien keer verkocht met een vliesje aan de onderkant van de botten. Dit is een dun, doorzichtig laagje op het bot dat op het eerste gezicht niet opvalt, maar wel grote invloed heeft op het uiteindelijke resultaat. Verwijder het vliesje met behulp van een lepel of mesje. Zonder vlies wordt een sparerib een stuk malser en lekkerder.

Marineren met een dry rub

Je kunt de spareribs extra veel smaak geven door de ribben te marineren. Dit kan bijvoorbeeld met een dry rub. Dit is eigenlijk niets meer dan een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees mee op smaak te brengen. Een dry rub bevat eigenlijk altijd bruine of witte suiker voor de karamelisering en daarmee de mooie korstvorming, zout dat vocht onttrekt aan het vlees waarin de kruiden oplossen, zwarte peper en paprikapoeder. Andere veel gebruikte kruiden en specerijen zijn cayennepeper, oregano, komijn, chilipoeder, mosterdpoeder, uienpoeder en knoflookpoeder.

Dep de spareribs droog met een velletje keukenrol en smeer ze lichtjes in met een beetje olijfolie zodat de dry rub blijft plakken. Masseer de dry rub vervolgens goed in de spareribs. Je kunt de ribben daarna in wat aluminiumfolie in de koelkast leggen, maar ze mogen eventueel ook gelijk op de barbecue.

De barbecue

De spareribs hebben een paar uur nodig om te garen. Leg ze op het deel van het rooster dat niet recht boven de kolen ligt, anders branden ze snel aan. Je kunt er ook voor kiezen om ze te roken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stuk appelhout eerst te laten weken in whiskey. Leg ’m daarna tussen de kolen en de spareribs krijgen een heerlijke rooksmaak.

Goed laten garen

Laat de spareribs eerst zo’n drieënhalf uur liggen met het deksel op de barbecue. Pak de spareribs dan in aluminiumfolie. Schenk een beetje appelsap of cola in ieder pakketje voor de smaak en om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Leg de spareribs weer terug op de barbecue, nu voor zo’n anderhalf uur.

De temperatuur

Let wel goed op de temperatuur. Een barbecue met thermometer komt dan goed van pas. Heb je die niet? Zet dan een oventhermometer naast de spareribs op het rooster. Zorg ervoor dat de temperatuur op het rooster rond de 105 graden Celsius ligt.

Haal de spareribs na anderhalf uur uit het aluminiumfolie en smeer ze in met barbecuesaus. Grill de spareribs vervolgens nog even direct boven de kolen af en serveer ze dan direct. Smakelijk!

De barbecue aansteken zonder aanmaakblokjes? Zó doe je dat:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bbq-helden, Oh my foodness, Bbq junkie.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden