Mosselen Beeld Getty Images
MosselenBeeld Getty Images

Zó herken je een slechte mossel

We zitten midden in het mosselseizoen. Geniet jij ook zo van een pannetje zilte zaligheid in combinatie met friet en een wijntje? Dan wil je natuurlijk niet dat er een slechte mossel tussen zit.

Aha-momentje

Demi SchoenmakersGetty Images

Met deze tips heb je nooit meer last van een rotte mossel in de pan.

Is de schaal heel?

Begin vóór het koken met het checken van de schalen. Mosselen met een gebroken schaal moet je er namelijk gelijk uitvissen. Deze mosselen kunnen bacteriën bevatten waar je ziek van kunt worden. Ook de mosselen die tijdens het koken in het water komen bovendrijven, kun je het beste verwijderen.

Ruikt-ie ziltig?

Daarna gebruik je je neus. Stinkt een mossel? Dan is-ie bedorven en mag de mossel gelijk de prullenbak in. Een levende mossel hoort naar de zee te ruiken, een beetje ziltig, dus wanneer-ie stinkt is de mossel waarschijnlijk dood en kun je ’m niet meer eten.

Let op ‘gapers’

Maar de geur zegt niet alles: er kan ook iets mis zijn met mosselen die niet stinken. Of sterker nog: mosselen die open blijven staan. Deze ‘gapers’ kun je ook maar beter weggooien. Je kunt dit checken door ze onder de koude kraan af te spoelen voor het koken. Goede mosselen moeten dan sluiten. Let op: dit duurt soms even. Tegenwoordig zijn de mosselen vacuüm verpakt en in die beschermende omgeving openen mosselen zich een beetje en worden ze sloom.

De test: een harde tik

Twijfel je nog steeds? Duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht. Ze horen dan te schrikken en na enkele seconden te sluiten. Is dat niet het geval, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en ze in de prullenbak gooien.

Schrik niet als je er een paar moet weggooien. Gemiddeld zitten er vijf à zes slechte mosselen in een pak.

Nog dicht na het koken?

Sommige mosselen blijven nog stevig dicht na het koken. Deze worden vaak weggegooid, maar dat is lang niet altijd nodig. Vaak zijn ze gewoon eetbaar en bevatten ze juist veel vlees. Je kunt ze openen door een mesje in de sluitspier te steken, net als bij een oester.

Gevaarlijk! De slijkmossel

Als laatste moet je oppassen voor slijkmosselen. Deze mosselen wegen iets zwaarder dan de rest en zijn onder het zand bedolven geraakt en gestikt. Ze zitten vol zand en giftige stoffen uit de algen van het slib. Hier kun je heel ziek van worden, dus ook deze mosselen kun je er beter uitpikken. Vermoed je bij het schoonmaken van de mosselen dat je een slijkmossel in je handen hebt? Probeer de schelpen over elkaar te schuiven; bij een slijkmossel laten ze makkelijk los.

Diëtiste Wendy: “Zoveel keer per week vis eten is gezond”

Bron: AD, Libelle-lekker.be.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden